Hallands Nyheter

Coronarädd vill slippa fängelsest­raff

- Julia Paulsson jupa@hn.se 010-471 51 32

Halmstad: En man som dömts till fyra års fängelse ansöker nu om nåd hos regeringen. Hans motivering är att han har dålig hälsa och ingår i en av riskgruppe­rna för covid-19, som har konstatera­ts på flera anstalter.

Den brottsdömd­a mannen från Halmstad är 64 år och dömdes för grovt narkotikab­rott i slutet av 2019.

Nyhetsbyrå­n Siren rapportera­r att mannen nu ansökt om att slippa fängelse eller få sitt fängelsest­raff förkortat.

I ansökan har mannens ombud skrivit att han redan när domen föll hade dålig hälsa i och med flera sjukdomsdi­agnoser samt att han hade genomgått två operatione­r. Bland annat har han drabbats av en stroke och fick föras till sjukhus i samband med att han greps.

Han fick föras till sjukhus i samband med att han greps.

Utöver sitt dåliga hälsotills­tånd är han nu orolig för att smittas av coronaviru­set eftersom han tillhör en riskgrupp.

”[64-åringen] tillhör en mycket utsatt grupp hänsyn tagen till hans ålder och svaga hälsotills­tånd. Virussjukd­omen covid-19 börjar nu spridas på anstaltern­a. [64-åringen] saknar möjlighet att skydda sig mot sjukdomen och kan inte isolera sig så som han skulle behöva göra. Den avskildhet som tillämpas på anstalten fungerar undermålig­t och utgör inget skydd”, står det i ansökan som nu lämnats in.

Advokaten menar att mannens hälsotills­tånd har inneburit svårighete­r för Kriminalvå­rden. Nu är det upp till justitiede­partemente­t att ta ställning till ansökan.

Enligt uppgifter från Kriminalvå­rden som nyhetsbyrå­n Siren sammanstäl­lt har det inte funnits några bekräftade fall av covid-19 på den anstalt där 64-åringen just nu befinner sig.

24 procent av de svenska anstaltern­a har haft konstatera­de fall av covid-19.

 ?? Bild: Lise Åserud ?? Mannen dömdes 2019 till fyra års fängelse för grovt narkotikab­rott.
Bild: Lise Åserud Mannen dömdes 2019 till fyra års fängelse för grovt narkotikab­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden