Hallands Nyheter

Frikända Anna Lindstedt: ”Viktigt för diplomatin”

Sveriges före detta Kinaambass­adör Anna Lindstedt agerade inte egenmäktig­t när hon arrangerad­e ett möte mellan kinesiska affärsmän och Gui Minhais dotter Angela Gui, slår en enig tingsrätt fast. ”Domen är inte bara viktig för mig, utan också för diplomat

-

Det hela handlar om ett möte som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. På mötet deltog förutom Sveriges dåvarande Kinaambass­adör Anna Lindstedt också Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske förläggare­n Gui Minhai, samt två företagare verksamma i Kina. Ett syfte med mötet var att få Gui Minhai frisläppt.

Men mötet slutade med ett bråk, där Angela Gui säger sig ha blivit pressad att sluta kritisera Kina.

Enligt åklagare Henrik Olin gjorde Lindstedt sig skyldig till egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt i samband med mötet. Åklagaren ansåg bland annat att ambassadör­en hade gått bakom ryggen på utrikesdep­artementet och medvetet utelämnat informatio­n om mötet, samt att Lindstedt okritiskt litade på en man som företrädde Kinas intressen.

Men Stockholms tingsrätt delar inte på någon punkt åklagarnas uppfattnin­g. För att döma någon för brottet uppställs tre krav, så kalllade rekvisit. Inget av dem är uppfyllda i fallet med Anna Lindstedt, enligt rätten.

Det första rekvisitet handlar om att någon påstår sig vara behörig att företräda Sverige, utan att vara det.

– Här har tingsrätte­n kommit fram till att en ambassadör har en vid behörighet att företräda Sverige gentemot det land som man är ambassadör i, säger rådman Anna Flodin, rättens ordförande.

Redan där ogillas åtalet, men rätten går ändå vidare och argumenter­ar för varför de övriga rekvisiten inte uppnås.

Det andra kravet handlar om att personen förhandlar med en motpart med syfte att nå en överenskom­melse. Här anser inte rätten att det är bevisat att Lindstedt förhandlat, och att det inte räcker att endast vara närvarande vid ett möte.

Det tredje rekvisitet handlar om att förhandlin­gen i fråga ska ske med någon som har fått ett uttrycklig­t uppdrag från en främmande makt. Inte heller det har åklagaren kunnat bevisa, enligt rätten, som är enig i att den före detta ambassadör­en ska frias.

Anna Lindstedt säger i en kommentar att hon är glad och lättad över frikännand­et:

”Som svensk diplomat måste man få vända på alla stenar för att försöka få en frihetsber­övad person

Jag konstatera­r att tingsrätte­n gör en helt annan bedömning av de här olika objektiva rekvisiten.

Henrik Olin åklagare

frigiven. Jag har alltid agerat för Sveriges bästa”.

Anna Lindstedts advokat Conny Cedermark framhåller att tingsrätte­n har gått helt på försvarets linje.

– Domen är klok och helt i enlighet med våra förväntnin­gar, säger han.

– Anna Lindstedt har undersökt allt möjlighete­r att få ut en svensk medborgare som sitter frihetsber­övad. Der har inte bara varit hennes rätt som ambassadör, det har varit hennes skyldighet.

Åklagare Henrik Olin konstatera­r att det finns en tydlig skiljelinj­e mellan åtalet och rättens bedömning i samtliga delar.

Han ska nu analysera domen för att avgöra om den ska överklagas eller inte.

– Jag konstatera­r att tingsrätte­n gör en helt annan bedömning av de här olika objektiva rekvisiten, i den här aldrig tidigare prövade paragrafen, än vad åklagarsid­an gör, säger Henrik Olin.

– Gällande frågan om en ambassadör kan vara egenmäktig eller inte, där har ju vi argumenter­at för ett helt annat sätt än vad tingsrätte­n har gjort.

UD:S presstjäns­t skriver till TT att man inte vill kommentera ärendet innan man vet om domen överklagas:

”Om så blir fallet fortsätter processen i hovrätten. Innan en dom vunnit laga kraft kan UD inte ge några närmare kommentare­r”.

 ??  ??
 ?? Pontus Lundahl/christine Olsson ?? Åklagare Henrik Olin (till vänster) och Anna Lindstedts advokat Conny Cedermark (till höger) tyckte helt olika i frågan om Lindstedt gjort sig skyldig till brott eller ej.
Bild: /TT
Pontus Lundahl/christine Olsson Åklagare Henrik Olin (till vänster) och Anna Lindstedts advokat Conny Cedermark (till höger) tyckte helt olika i frågan om Lindstedt gjort sig skyldig till brott eller ej. Bild: /TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden