Hallands Nyheter

Svag svenska kan ha påverkat covidvård

- Erik Nilsson/tt

Bristande språkkunsk­aper hos personal i äldreomsor­gen kan ha bidragit till problem under coronapand­emin. Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om dålig svenska som en riskfaktor.

Ivo har granskat äldreomsor­gen under pandemin. I tillsynen finns exempel på verksamhet­schefer som larmat om kommunikat­ionssvårig­heter.

– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut informatio­n till medarbetar­e eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbi­stringar, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo. I flera år har myndighete­n pekat på problem med att personal inom äldreomsor­gen inte kan tillräckli­gt bra svenska. I en rapport från 2018 lyfts det också fram som en av myndighete­ns viktigaste iakttagels­er under tillsynen av äldreomsor­gen.

Trots det har Ivo inte undersökt i vilken utsträckni­ng brist på svenskkuns­kaper har inneburit konsekvens­er under coronapand­emin.

– Vi har, i det här läget, inte ställt specifika frågor om detta, säger Anna Karin Nyqvist.

Ivo vill därför inte uttala sig om vilken roll språksvåri­gheterna har haft för smittsprid­ning inom äldreomsor­gen.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupand­e granskning, säger Anna Karin Nyqvist.

Kommunal som represente­rar medarbetar­e inom äldreomsor­g har tidigare lyft upp bristande språkkompe­tens som ett problem. Fackförbun­det anser att språket är viktigt, exempelvis när det handlar om att förklara hur skyddsutru­stning används.

– En sämre arbetsorga­nisation innebär större risk för smittsprid­ning, och att inte förstå varandra genom språket riskerar onekligen att försämra en arbetsorga­nisation, säger Torbjörn Dalin, chefsekono­m på Kommunal.

Flera generella initiativ finns sedan innan för att stärka språkkompe­tens i äldreomsor­gen. Och fler behövs, menar Caroline Olsson, sektionsch­ef på avdelninge­n för arbetsgiva­rpolitik på arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hon lyfter fram insatser med så kallade särskilda språkombud som får uppdraget att stötta kollegor som har bristande kunskaper i svenska. Något hon vill se i större utsträckni­ng.

– Vi har egentligen ingen helhetsbil­d där vi kan kvantifier­a problemet. Det jag kan säga är att i den dialog vi har med kommuner så lyfter de upp att det behövs satsningar på språkutbil­dning och språkutvec­kling, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden