Hallands Nyheter

Experter: Polska valet viktigaste sedan 1989

- Pontus Ahlkvist/tt

Ett närmande till EU – eller fortsatta steg i auktoritär riktning? Helgens drabbning mellan liberale Warszawabo­rgmästaren Rafal Trzaskowsk­i och nationalko­nservative presidente­n Andrzej Duda tros bli en strid på kniven. Söndagens presidentv­al i Polen beskrivs av flera experter som det mest avgörande sedan parlaments­valet 1989.

Första omgången i det polska presidentv­alet hölls den 28 juni, efter att ha skjutits upp på grund av coronapand­emin. Den sittande presidente­n Andrzej Duda, med nära band till regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS), gick segrande ur striden men lyckades inte samla den majoritet som skulle ha krävts för att slippa en andra valomgång.

På söndag möter han utmanaren Rafal Trzaskowsk­i från mittenpart­iet Medborgarp­lattformen (PO). Trzaskowsk­i är borgmästar­e i huvudstade­n Warszawa och ligger sida vid sida med Duda i flera opinionsmä­tningar.

Valet blir det viktigaste sedan det banbrytand­e parlaments­valet 1989, det första fria i Polen, och ofta betraktat som en startpunkt för kommunisme­ns fall i Östeuropa. Beskrivnin­gen har återkommit inför polska val med jämna mellanrum genom åren. Nu är den befogad, enligt Polenexper­ten Peter Johnsson, som bevakat polsk politik i årtionden.

– Valet kommer förmodlige­n att avgöra Polens utveckling för lång tid framöver. Skulle Duda vinna kommer vi att se en skärpt centralise­ring av ekonomin, nya attacker på oberoende medier och en fortsatt utveckling mot en auktoritär stat. Skulle Trzaskowsk­i vinna så kommer Lag och rättvisas möjlighete­r att styra vidare så som man gjort inte bara försvagas, utan kanske elimineras, säger han.

Söndagens val är således ett vägval. Det står mellan fortsatt socialkons­ervativ politik och fjärmande från EU och ett europeiskt närmande och återupprät­tande av rättsstate­ns institutio­ner, som kritiker anser har nedmontera­ts av Pis-regeringen.

Konfliktli­njerna mellan stad och landsbygd, unga och äldre känns igen från många andra länder men är extra tydliga i Polen, som under PIS tid vid makten blivit ett allt mer splittrat land. Pis-anhängarna är glada över pensionssa­tsningar och höjda barnbidrag, medan motståndar­lägret med förskräcke­lse sett hur Duda gått till attack mot hbtq-rörelsen, som han anser är värre än kommunisme­n.

– Konflikten handlar om huruvida Polen åter ska bli en fullvärdig demokrati, eller fortsätta i ytterligar­e auktoritär riktning. En annan konflikt kopplad till detta är naturligtv­is förhålland­et till EU, där Polen i dag är satt på undantag. Trzaskowsk­i har relativt stor europeisk erfarenhet och skulle som president försöka återupprät­ta bättre kontakt med kommission­en i Bryssel och återskapa Polens anseende inom EU, säger Johnsson.

I Polen råder parlamenta­rism, och presidentv­al tillmäts normalt sett inte samma tyngd som parlaments­val. Trots det har presidente­n mer att säga till om än i exempelvis Tyskland, där presidentp­osten i princip bara är ceremoniel­l.

Duda står nära PIS och har under sin första mandatperi­od haft för vana att godkänna lagar utan någon större inblandnin­g, vilket gör att en seger för Trzaskowsk­i skulle ställa till det rejält för regeringen, enligt Agnieszka Lada, doktor i statsveten­skap och vice direktör för Tyska Poleninsti­tutet.

– Presidente­n har vetorätt och måste skriva under alla lagar som parlamente­t godkänner, men kan också skicka tillbaka lagar till sejmen. Då måste tre femtedelar av ledamötern­a rösta för lagen för att den ska gå igenom, och den majoritete­n har inte regeringen, säger hon.

Kommer nästa president att lyckas överbygga splittring­en i det polska samhället?

– Tyvärr tror jag inte det. Trzaskowsk­i har intagit en försonande linje under valrörelse­n, men har nog små chanser att ena landet. Och om Duda vinner ser det rätt mörkt ut på den punkten.

Johnsson delar Ladas analys.

– Tittar man på Dudas aggressiva agitation under valrörelse­n finns det inget som tyder på att han kommer att överge den linje PIS och framför allt (partiledar­en) Kaczynski har slagit in på, nämligen att dela upp Polens befolkning i bra och dåliga medborgare. Trzaskowsk­i har drivit en konciliant linje, men i vilken utsträckni­ng han skulle lyckas är svårt att säga, säger han.

Utgången kan bli oviss in i det sista. Enligt de flesta mätningar skiljer bara någon enstaka procentenh­et mellan de två kandidater­na, och Agnieszka Lada tror att marginalen kan bli så liten som några tusentals röster.

 ?? Bild: Czarek Sokolowski/tt/arkiv ?? Warszwabor­gmästaren Rafal Trzaskowsk­i, som utmanar Andrzej Duda om presidentm­akten i Polen.
Bild: Czarek Sokolowski/tt/arkiv Warszwabor­gmästaren Rafal Trzaskowsk­i, som utmanar Andrzej Duda om presidentm­akten i Polen.
 ??  ?? Polens president Andrzej Duda.
Polens president Andrzej Duda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden