Hallands Nyheter

Marie Oskarsson: Våga gå mot strömmen och välj nytt bubbel

-

Vi kan fortfarand­e inte få nog av bubblande viner. Trenden är fortsatt stark världen över – det är mousserand­e vin vi vill ha, gärna till ett rimligt pris! Lyxkänsla utan att behöva betala lyxpris, liksom. Marknaden för mousserand­e viner beräknas fortsätta att växa med 1,2 procent årligen fram till 2023 enligt ISWR, som analyserar dryckesmar­knaden. Under många år har det italienska mousserand­e vinet prosecco varit den drivande kraften i bubbelvåge­n. Den lite söta, druviga tonen i prosecco gör att det är en vintyp som bland annat millennieg­eneratione­n tagit till sig. Den är lättsam, otvungen, direkt. Kräver inget av dig som vinprovare och kostar oftast under 100-lappen.

När man söker något annat, men fortfarand­e vill hålla ner priset på bubblet, är cava från Spanien ett alternativ. Cava görs med samma metod som de mer exklusiva vinerna från Champagne (kallas traditione­ll metod), vilket innebär att vintypen erbjuder fler nyanser i doft och smak och har en friskare stil än prosecco. Det i kombinatio­n med prisbilden har gjort att cava också blivit allt mer populärt bland världens bubbel-fantaster.

När man väl börjat botanisera­de bland de bubblande vinerna, vill man förstås hitta fler. Det görs mousserand­e vin i alla vinproduce­rande länder, så det finns mängder av vintyper att leta bland.

Vill man ha friskare och mer nyanserade viner är norra Italien ett spännande område. Vid de italienska alperna, kan man hitta ljuvliga mousserand­e viner gjorda med traditione­ll metod. Här finns intressant­a och exklusiva viner från Franciacor­ta och ytterst prisvärda och välgjorda viner från Trentino och Alto Adige.

Alkoholfri­a viner lider lätt av en överdriven sötma, men bland de alkoholfri­a mousserand­e vinerna finns en modernare friskhet.

Sedan är det förstås inte långt till att vilja testa de mousserand­e vinernas drottning, champagne alltså. En god champagne är så mycket mer än ett vin för nyårsskåle­n eller 50-årspresent­en. Det är ett vin att dricka genom en hel måltid – om man vill och har en välfylld plånbok. Framför allt är god champagne ett vin som verkligen kan ge en upplevelse, ett vin att njuta långsamt.

Vill man ha franskt bubbel till lägre pris görs det crémant i snart sagt alla vinregione­r i Frankrike. Vanligast på Systembola­gets hyllor är crémant från Bourgogne, Alsace och Loire. Prova dig fram! Ser du ett mousserand­e vin från Limoux i Languedoc kan det vara spännande att testa. Det sägs att det första mousserand­e vinet någonsin gjordes här 1531 i klostret i Saint-hilaire, den traditione­lla mousserand­e vintypen Blanquette de Limoux.

En annan bubblande trend är de alkoholfri­a vinerna. Alkoholfri­a viner lider lätt av en överdriven sötma, men bland de alkoholfri­a mousserand­e vinerna finns en modernare friskhet. Dessutom passar de väl för att förpackas på nya sätt, som i burk. Det är som att genren väcker experiment­lustan.

Så låt dig inspireras av det i sommar, gå utanför dina invanda ramar och prova ett nytt bubbel. Här finns så många smakoch doftupplev­elser som väntar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden