Hallands Nyheter

Flaggorna som ligger bakom Bois succéstart

Nya startelvor och oprövade spelare inför varje match. Vad är egentligen anledninge­n till Varbergs Bois stora rotationer i startelvor­na? Fysioterap­euten Jasmine Båtelson har svaret.

- Axel Fernandez axel.fernandez@hn.se

Årets Allsvenska­n i fotboll är historisk. Med ett uppskjutet spelschema har klubbarna tvingats spela matcher som aldrig förr. I skuggan av strålkasta­rnas rampljus finns klubbarnas medicinska team, som kanske aldrig varit viktigare än nu.

Ett kugghjul i Varbergs Bois maskineri är klubbens fysioterap­eut Jasmine Båtelson som fått vara en del av de stora förändring­arna.

– Saker och ting måste ske, jag skulle nog underdriva om jag sade dubbelt så fort, det måste ske väldigt mycket snabbare än vad det har gjort innan. Behandling­ar, bedömninga­r eller om det skulle behövas en röntgen, sådana här beslut måste ske direkt för att inte tappa tid, säger Jasmine Båtelson.

Ja, för mycket tid mellan matcherna, det finns inte. Därför har även spelarnas fysträning fått ändras för att klara av det tuffa spelschema­t.

– Man måste gå ner i belastning så att man sparar de killar som behövs sparas på. Jag har en väldigt bra kommunikat­ion med Jocke (Persson) där vi kontinuerl­igt går igenom truppen. Hur mycket kan han spela, är det en skaderisk eller är det bara trötthet som gör att man inte får ut drivet av en spelare, allt sådant går vi igenom, säger Båtelson.

Bois har i inledninge­n av säsongen chockat de flesta när man roterat friskt i sina startelvor. Klubben har efter sex spelade matcher i snitt bytt 6,2 spelare från elvan mellan varje match, förra säsongen var siffran 0,4 efter lika många spelade omgångar. Båtelson menar att förklaring­en är det tighta spelschema­t.

– Det har mycket med det att göra. Vi har i bakhuvudet att det är en väldigt lång säsong. Alla vill ju spela och då kan det ibland gärna bli så att de spelar med känningar och smärtor, nu har man inte råd med det. Har ni känningar, berätta det då för oss, prata, prata, prata. Det är jättenoga nu, säger Båtelson.

” Jag har en väldigt bra kommunikat­ion med Jocke (Persson) där vi kontinuerl­igt går igenom truppen.

Jasmine Båtelson

Fysioterap­euten menar att kommunikat­ionen mellan spelare, tränare och det medicinska teamet är nyckeln till framgång. Därför har man utvecklat ett system där spe

larna flaggas med olika färger för att göra det så tydligt och enkelt för varandra som möjligt.

– En grön flagg betyder att spelaren kan köra för fullt, en gul flagg är när spelaren kanske inte ska spela hela matchen eller behöver vila sig lite mer på träningen. En röd flagg är ett nej och då får spelaren inte köra alls, antingen på grund av skador eller för att det finns en väldigt stor risk att bli skadad, säger Båtelson.

I de senaste matcherna har lagkaptene­n Astrit Selmani saknats på grund av en skada, till helgens möte mot Örebro är förhoppnin­gen att anfallaren ska ha fått en grön flagga och vara redo för spel. Men även utanför planen fyller kaptenen en viktig roll enligt Båtelson.

– Astrit ringer själv till spelarna och ligger på och frågar hur läget är och att alla sköter sig med sin kost och sömn. Han har en lagkaptens­roll som är väldigt aktiv. Sedan har vi telefongru­pper med det medicinska teamet och en med tränarteam­et där vi kommunicer­ar allt direkt, det är viktigt att det inte blir missar i kommunikat­ionen, säger Båtelson.

Med 24 omgångar kvar att spela är säsongen ännu bara i sin linda. Ändå har Bois använt sig av hela 22 spelare i de sex första omgångarna. Tränaren Joakim Persson har hittills lyssnat på sitt medicinska team och roterat när det behövts. Frågan är hur länge han har modet att fortsätta?

– Det krävs en rebell för att lyckas så all respekt till Jocke som vågar spela många spelare. Jag är inte avundsjuk på hans jobb men samtidigt är han inte avundsjuk på mitt heller, så vi har en bra respekt för varandra, säger Båtelson.

Har en spelare som du inte tyckt ska spela gjort det den här säsongen?

– Nej faktiskt inte, so far so good. Men ring mig efter 20 matcher så ska vi se om jag svarar samma sak...

 ??  ?? Varbergs Bois fysioterap­eut Jasmine Båtelson har superkoll på spelarna.
Varbergs Bois fysioterap­eut Jasmine Båtelson har superkoll på spelarna.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ??
Bild: Krister Andersson/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden