Hallands Nyheter

Varbergs Bois-talang får chans att spela i landslaget

- Mikael Martinsson Carl Fredrik Johansson

Emilia Elisson från Varbergs Bois ska träna extra när laget nu har sommaruppe­håll. Hon han nämligen landslagsc­hans.

Fotbollens utveckling­släger i Halmstad stoppades av coronaviru­set. I stället blir det två slimmade riksläger på Bosön i månadsskif­tet juli–augusti. Nu är det klart vilka halländska talanger som får åka dit.

En är Emilia Eliasson, Varbergs Bois 15-åriga anfallstal­ang.

– Det känns jättecool. Jag fick ett mail från Svenska Fotbollför­bundet som berättade att jag kommit med.

Emilia Elisson fick ögonen på sig i en U16-match där hon gjorde två mål i 2-1-vinsten.

– Vi är oslagbara och har vunnit tio matcher i rad. Jag visste om att någon tittade. Nu ska jag träna hårt för att vara i bra form när lägret startar.

Hon spelar också i Varbergs A-lag i division 3.

– Det är kul att spela med lite äldre men jag får vara försiktig i närkampern­a mot dem. Jag är ganska snabb och de är inte så snabba, skrattar Emilia.

Emma Silvanders­son och Mats Altemyr, som är Svenska Fotbollför­bundets verksamhet­sansvariga för flickor respektive pojkar i Halland födda 2005, skickar sex tjejer och fem killar till Bosön.

Fyra av pojkarna kommer från Halmstads BK. Det är innermittf­ältarna Kazper Karlsson, Måns Andersson och Laurent Qitaku samt mittbacken Milanas Razinskas. De får sällskap av Leon Sollerman, forward från Tölö IF.

På flicksidan är Lovisa Brogren, forward från BK Astrio, och Nellie Granstam, innermittf­ältare från HGH, uttagna tillsamman­s med Onsalatrio­n Lisa Fureh (mittfältar­e), Jenny Helgesson (back) och Agnes Grote (målvakt) samt då Varbergs Bois-anfallaren Emilia Elisson.

Totalt är 128 spelare från hela Sverige kallade (vilket kan jämföras med de över 700 spelare som skulle ha deltagit på Halmstadlä­gren). Varje distrikt har varit garanterad­e två flick- och två pojkplatse­r. I övrigt har platserna fördelats utifrån antalet licensiera­de spelare.

På plats på Bosön delas spelarna upp i olika lag.

– De kommer att bli åtta stycken lag där de är 16 spelare i varje, förklarar Emma Silvanders­son.

De flesta av de samlingar som skulle ha varit i Halland under våren ställdes också in. I stället har de verksamhet­sansvariga fått utgå från sina kontaktnät och tips i uttagnings­processen och sedan åkt runt och tittat på spelarna i seriespel.

– Vi har försökt se dem i minst två stycken matcher i deras hemmamiljö, säger Emma Silvanders­son.

Flicklägre­t är den 3–7 augusti. Efteråt tas de första trupperna till höstens 15-årslandsla­g ut.

 ?? Bild: Robert Boman ?? Emilia Eliasson spelar i Varbergs A-lag i division 3. ”Jag får vara försiktig i närkampern­a”, säger hon och syftar till att motståndar­na ofta är mycket äldre än henne.
Bild: Robert Boman Emilia Eliasson spelar i Varbergs A-lag i division 3. ”Jag får vara försiktig i närkampern­a”, säger hon och syftar till att motståndar­na ofta är mycket äldre än henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden