Hallands Nyheter

Farsartad skildring på film av finanskris­en i Grekland

- Kristoffer Viita/tt kulturnoje@hn.se

Adults in the room

Regi: Costa-gravas

I rollerna: Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur med flera Biopremiär: 10 juli (2 tim 4 min)

Grekiska finanskris­thrillern ”Adults in the room” är realistisk och relevant men också tung och svårtillgä­nglig.

Efter finanskris­en 2008 hamnade Grekland i fritt fall. Många år av korruption och klientelis­m (statliga anställnin­gar i utbyte mot röster) gjorde att systemet brakade ihop ännu hårdare än i resten av västvärlde­n.

”Lösningen” var att den så kalllade Trojkan tog över makten, en koalition mellan Europeiska kommission­en, Europeiska centralban­ken och Internatio­nella valutafond­en.

Trojkans åtstramnin­gspolitik sänkte lönerna brutalt med högre arbetslösh­et, fattigdom och självmords­statistik som resultat. I början av 2010-talet avlöste våldsamma demonstrat­ioner varandra i Aten.

Anarkister brände ned polisstati­oner samtidigt som det högerextre­ma partiet Gyllene gryning slog meningsmot­ståndare på käften i tv-debatter. Den korrupta och militarise­rade polisen trakassera­de invandrare.

Tyvärr återfinns ingen av denna dramatik i ”Adults in the room”, som utspelar sig bland kostymkläd­da män i mötesrum långt bort från gatustride­rnas hetta. Filmen tar vid efter 2015 när det grekiska vänsterpar­tiet Syriza gick till val på att stå upp mot EU:S åtstramnin­gspolitik och vann.

Det såg för ett ögonblick ut som om Grekland skulle göra någonting historiskt i en tid av nyliberal dominans, men hoppet varade inte länge.

Vi följer den nytillsatt­e finansmini­stern Yanis Varoufakis, vars bok om tiden efter valet ligger till grund för manus.

Publiken får följa hans tröstlösa möten med europeiska världsleda­re som inte vill höra hans reformförs­lag, alternativ­t snabbt lämnar walk over till teknokrate­rna i Trojkan, som kräver att Greklands folk ska straffas hårt för den tidigare regeringen­s och oligarkern­as korruption.

Yanis Varoufakis försöker med en dåres envishet förklara att mer skuld bara kommer att skicka ned Grekland i ett svart hål, allt för döva öron. Som om alla möten ändå är helt meningslös­a.

Titeln ”Adults in the room” är lite klumpigt grundad i filmen. Är det verkligen vuxna som behövs i rummet? Eller helt nya rum?

Skådespela­ren Christos Loulis har verkligen fångat Varoufakis minspel och manér, och vars upplevelse gör det uppenbart att bankerna är eurozonens riktiga överhuvude­n.

Filmen är spännande och ger en ovanlig inblick i politikens slutna rum, men utan förförståe­lse för Greklands komplicera­de kris kan det kännas som att kastas i havet utan flytväst.

Noterbart är att detta är den nu 87-årige Oscarsbelö­nade regissören Costa-gravas första film i sitt uppväxtlan­d Grekland. De flesta av hans mer än 20 filmer är gjorda i Frankrike och på franska.

 ?? Bild: Njuta films ?? Christos Loulis spelar Greklands före detta finansmini­ster Yanis Varoufakis med övertygand­e inlevelse i en brinnande kris.
Bild: Njuta films Christos Loulis spelar Greklands före detta finansmini­ster Yanis Varoufakis med övertygand­e inlevelse i en brinnande kris.
 ?? Bild: Njuta films ?? Trojkan försöker komma på nya åtstramnin­gskrav på Grekland i den verklighet­sbaserade ”Adults in the room”.
Bild: Njuta films Trojkan försöker komma på nya åtstramnin­gskrav på Grekland i den verklighet­sbaserade ”Adults in the room”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden