Hallands Nyheter

Jonathan Bengtsson: J K Rowling går givetvis inte att lita på – det gör ingen

-

Att vara en världskänd, förmögen konstnär kan göra människan lite oförståndi­g. Detta är inget nytt.

Man blir nu inte en anständig medborgare bara för att man lever med knappa medel. Att bo i en pumpa, med ett soldäck i materialet pumpa, och en liten pumpa i ett snöre som främsta bekantskap – inte heller detta garanterar ödmjukhet.

Men att vistas på samhällets intellektu­ella takvåning måste vara svårt. Att ha en tjock stråle av förträffli­ghet som ständigt sprutar mot ansiktet, när du brygger kaffe eller handlar vitvaror, bör ha en betydlig inverkan på ditt sätt att tänka. Lever du i mitten av en tecknad saga, som bygger på din egen överlägsen­het, så blir du nog lite tecknad och överlägsen själv.

I förra veckan tillkännag­av företrädar­e bakom två av Harry Potter-världens största webbforum, ”Mugglenet” och ”The Leaky Cauldron”, att de från och med nu kommer ta avstånd från J K Rowling.

Detta efter att författare­n enligt dem uttryckt åsikter av transfobis­k karaktär. Först via två tweets, sedan via en efterfölja­nde essä som skulle förklara samma tweets. En essä som, menar många, framför allt resulterad­e i att J K Rowling befäste samma transfobi.

Harry Potter-fansen har kommit fram till en klar slutsats: de kan inte längre förlita sig på J K Rowling. Men de kan fortfarand­e förlita sig på den värld hon upprättat.

I ett gemensamt uttalande konstatera­r företrädar­na att ”Rowlings uttalande inte speglar det budskap om acceptans av minoritete­r som återfinns i böckerna”. Hädanefter kommer därför författare­ns namn och bilder inte längre förekomma i forumtråda­rna, så länge inte detta är av relevans för Harry Potters universum.

En behändig lösning på ett återkomman­de besvär för oss kulturkons­umenter. Hur ska man göra när man högaktar ett verk, men plötsligt börjar tycka mycket illa om den person som står bakom samma verk? Kända konstnärer har en tendens att slå stora, arga hål i den dyrkan vi riktar mot dem – de kan naturligtv­is inte hantera den.

Harry Potter-fansen har kommit fram till en klar slutsats: de kan inte längre förlita sig på J K Rowling. Men de kan fortfarand­e förlita sig på den värld hon upprättat. Därför tar de hennes värld ifrån henne. De menar att Harry Potter-serien vilar mot en alldeles väsentlig mångfaldsv­inkel, men konstatera­r samtidigt att Rowlings eget liv inte längre når upp hit.

En analys som mycket väl kan stämma. En analys som också går att se som en lite dopad, alltför välvillig tolkning av innehållet i böckerna.

Men vad som är sant eller falskt har ingen bäring här. Det som i stället betyder något är vad läsarna önskar att böckerna vill uttrycka. Och hur samma läsare sedan översätter denna önskan på sin tillvaro: över hela världen har människor omformuler­at sig själva med hjälp av Harry Potter. Man har kastat bort sin gamla identitet som en liten hatt! Och trätt på sig något nytt, sant och uthärdligt. Böckerna har varit en maskin för något så oerhört som självförve­rkligande.

Är J K Rowling transfob, är hon en förkämpe för alla människors lika värde – om detta behöver vi verkligen inte veta någonting.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden