Hallands Nyheter

Lökiga repliker i själlös superhjält­eaction

- Kristoffer Viita/tt

Action

The old guard

Regi: Gina Prince-bythewood

I rollerna: Matthias Schoenaert­s, Charlize Theron, Kik Layne Premiär: 10/7 på Netflix (1 tim 58 min)

Oinspirera­de superhjält­ar utan estetik i den generiska Netflix-rulllen ”The old guard”, som inte ens bjuder på några särskilt imponerand­e actionscen­er.

Charlize Theron spelar Andy, eller Andromache av Scythia som hon egentligen heter. Ledaren för en grupp odödliga elitsoldat­er som skyddat den mänskliga civilisati­onen i tusentals år. De har bränts på bål som häxor och fajtats mot röda khmererna, och ändå alltid läkt ihop som Wolverine i ”X-men” (men utan andra coola förmågor).

Ingen har känt till deras hemlighet eller kunnat hota deras existens förrän nu. Tydligen krävdes det övervaknin­gsteknik från en särskilt girig nörd, modellerad efter Silicon Valleys värsta så kallade ”tech bros”, komplett med hoodie under kavajen, för att avslöja superhjält­arna.

Skurken jobbar för ett stort läkemedels­företag och vill experiment­era på de odödliga för att kunna utrota demens och förstås bli superrik.

Charlize Theron är för bra för det här filmiska stolpskott­et. Även den belgiske skådespela­ren Matthias Schoenaert­s har gjort misstaget att ansluta sig till rollbesätt­ningen. Ingen av skådespela­rna i ”The old guard” ser ut att vilja vara där, och verkar på riktigt plågas av alla lökiga b-filmsrepli­ker som de tvingas leverera. Det inkluderar de odödligas senaste tillskott Nile (Kiki Layne), en soldat som ”vaknar” och upptäcker sina krafter efter att hon blivit skjuten i Mellanöste­rn.

Det finns en ansats att fördjupa rollperson­ernas känsloliv, typ ”vad jobbigt att vi måste vara odödliga och överleva alla som vi älskar”, men deras dödslängta­n blir snarare det enda som publiken har att relatera till.

En hjärndöd action borde åtminstone bjuda på imponerand­e actionscen­er. Folk blir visserlige­n avrättade till höger och vänster med både skjutvapen och svärd, men den särpräglad­e estetiken från serietidni­ngsförlaga­n saknas helt i filmen.

Välkoreogr­aferade fajtscener kan inte väga upp för en estetisk inramning där allt ser ut som en annons för Airbnb.

 ?? Bild: Netflix ?? Charlize Theron och Kik Layne spelar tusenåriga elitsoldat­er med superkraft­er, som får svårt att gömma sig i en värld av övervaknin­g.
Bild: Netflix Charlize Theron och Kik Layne spelar tusenåriga elitsoldat­er med superkraft­er, som får svårt att gömma sig i en värld av övervaknin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden