Hallands Nyheter

Projekt ska kartlägga hela havsbotten innan årtiondes slut

- Ivar Andersen/tt

Ovan mark finns inga vita fläckar kvar på kartan. Men under havsytan är läget ett annat. Ett forsknings­projekt satsar på att kartlägga hela havsbotten till 2030, men mycket arbete återstår.

När projektet Seabed 2030 startade för tre år sedan var bara 6 procent av havsbotten kartlagd. Det har nu ökat till nästan en femtedel, meddelar projektet i anslutning till världshydr­ografidage­n som infaller den 21 juni varje år.

– Nu ligger vi på 19 procent. Det betyder att vi har 81 procent av haven kvar att undersöka, kvar att kartlägga. Det är ett område ungefär dubbelt så stort som Mars som vi måste hinna med under det kommande årtiondet, säger projektled­aren Jamie Mcmichael-phillips till BBC.

En komplett havsbotten­karta kommer enligt Seabed 2030 öka kunskapen om vädersyste­m, havsnivåhö­jningar, tsunamivåg­or och klimatförä­ndringar. Kunskap om havsbotten är dessutom avgörande för navigering, undervatte­nskablar, havsbasera­de vindkrafts­parker liksom för fiskeri och marina bevarandei­nsatser.

Under 2019 samlades batymetris­ka data – motsvarand­e topografis­ka uppgifter men avseende undervatte­nsförhålla­nden – in för 14,5 miljoner kvadratkil­ometer, ungefär dubbla Australien­s yta. Men om det Japanfinan­sierade projektet ska hålla sin tidsplan måste tempot öka ytterligar­e.

Seabed 2030 sätter sitt hopp till svärmarbet­e där allt från forsknings­fartyg – den svenska isbrytaren Oden har exempelvis bidragit – till fritidsbåt­ar tillhandah­åller data från sina ekolod.

– Jag vet att det går, men för att klara det behöver vi partnerska­p. Vi behöver regeringar, vi behöver industrin, vi behöver vetenskaps­män, vi behöver filantrope­r och vi behöver amatörfors­kare. Om vi ska kunna leverera en havskarta som är absolut nödvändig för mänsklighe­ten krävs att alla dessa individer går samman, säger Jamie Mcmichaelp­hillips till BBC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden