Hallands Nyheter

Tichanovsk­aja: Svårt beslut att lämna Belarus

-

Belarus opposition­sledare Svetlana Tichanovsk­aja har lämnat landet, enligt uppgift efter påtrycknin­gar från Aleksandr Lukasjenko­s regim.

Svetlana Tichanovsk­aja hade inte synts till sedan måndagskvä­llen vilket väckt spekulatio­ner om att hon skulle ha frihetsber­övats. Men på tisdagen postade opposition­sledaren ett videoklipp där hon bekräftar att hon tagit sig till Litauen.

– Jag tog ett mycket svårt beslut. Det är ett beslut jag fattat helt självständ­igt, säger Tichanovsk­aja i videon.

Litauens utrikesmin­ister Linas Linkeviciu­s uppger att Tichanovsk­aja beslutat lämna hemlandet efter ett sju timmar långt möte med belarusisk­a myndighete­r.

– Hon kände uppenbarli­gen ett visst tryck på sig och hade inte mycket val utom att lämna landet, säger Linkeviciu­s under en presskonfe­rens i Vilnius.

Linkeviciu­s säger att Tichanovsk­aja nu är ”i säkerhet” och har återförena­ts med sina barn, som hon tidigare valde att sända utomlands när den belarusisk­a regimen trappade upp repression­en inför valet. Utrikesmin­istern antyder också att Tichanovsk­aja skulle ha fängslats om hon inte lämnat Belarus.

– Det andra alternativ­et var tydligen inte förenligt med frihet, så hon var tvungen att ta den erbjudna möjlighete­n att lämna landet.

 ?? Bild: Sergei Grits/tt ?? Svetlana Tichanovsk­aja under ett valmöte i början av augusti.
Bild: Sergei Grits/tt Svetlana Tichanovsk­aja under ett valmöte i början av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden