Hallands Nyheter

Emojin som ger trollen och självironi­n ett ansikte

Det kan uttrycka gapskratt eller hån och ger både trollen och självironi­n ett ansikte. Gråtskratt­smileyn är inte bara en av våra mest använda emojis, men också en av de mest mångsidiga.

-

Trots alla skrivråd som varnar för potentiell­a missförstå­nd har ironin länge varit en av internets grundpelar­e. Kanske har det underlätta­ts av emojin och smileyn. Till skillnad från symboler med en fast och entydig betydelse, har många emojis fått en bred semantisk roll i vårt skriftsprå­k. Som vilket annat ord som helst, varierar betydelsen av en emoji med kontexten, samtidigt som den själv ofta modifierar meningen som den ackompanje­rar. Lite som ett grundackor­d på pianot kan modifieras, kompletter­as och färgas på olika sätt genom att lägga till en eller annan ton, och förvandla C-dur till ett moll-ackord, eller någon annan av alla miljoner varianter som finns.

En av de emojis som bäst modifierar en text är den så kallade gråtskratt­smileyn, eller som den officiellt heter ”Face with tears of joy”. När uppslagsve­rket Oxford Dictionari­es 2015 skulle låta en emoji bli årets ord, föll valet på just gråtskratt­smileyn efter att användande­t skjutit i höjden sedan året innan. Den har blivit en av de mest potenta ikonerna – kanske är det därför den ständigt har varit på topplistan över de globalt mest använda. Det är just i sin ironiska användning som gråtskratt­smileyn når sin fulla potential.

Även om det vanligaste sättet att använda den är att skratta åt ett skämt, kommer den främst till sin rätt som ironi, på ett helt annat sätt en kyligt objektiv blinksmile­y. När någon berättar en historia om något klumpigt och pinsamt man gjort, som när jag tog två matskedar salt till brödbaket i stället för två teskedar, eller när någon skriver en serie tweets som mest ser ut att vara en massa gnäll – då kan gråtskratt­smileyn ta udden av en gäll ton och visa att man inte tar sig själv på för stort allvar. Det är självironi som ett uttryck för det mänskliga i att våga misslyckas och att öppet acceptera sin felbarhet.

Gråtskratt­et får en helt annan mening, när någon twittrar att hen är ”djupt imponerad av din retorik” och sedan lägger till gråtskratt­smileyn. För i vissa hörn av internet är allvar bannlyst och självironi­n utbytt mot rå sarkasm. Där har trollen växt till, i en miljö där den enda normen är gränslöshe­t, och det enda felet är att ”bry sig”, ta någonting på allvar. ”Det enda sättet att vinna mot ett troll är att inte svälja betet, inte bli arg” skriver Jonathan Lundberg i reportageb­oken ”Sverigevän­ner. Ett reportage om det svenska samhället”.

Han tecknar en bild av hur det ironiska trollandet tagit sig till internets mainstream­fåra, samtidigt som det blandats upp med en politisk aktivism som använder samma retorik, men som inte bara skämtar. Med ironin som täckmantel har högerextre­mismen steg för steg flyttat gränserna för vad som går att säga offentligt. Den som ifrågasätt­er eller visar att den bryr sig, möts av en skur av gråtskratt­smileys.

Jonathan Lundberg börjar sin berättelse 2003, men den här attityden är mycket äldre än både ironiska generation­en, internet eller den nihilistis­ka generation X. För visst är det samma inställnin­g som Jean-paul Sartre beskriver hos antisemite­n i ”Tankar i judefrågan” från 1946, när han skriver att deras argument är flyktiga och gärna motstridig­a. ”Men de tar det på skämt. Det är deras motståndar­e som är skyldiga att ta orden på allvar, eftersom de tror på orden – själva har de rätt att skoja.”

Det ironiska är att hat som de så gärna vill maskera som åsikt, snarare är en passion. Deras avmätta ironi syftar framförall­t till att dölja att han, för det är ju oftast en han, tvärtemot vad han säger faktiskt bryr sig, passionera­t och med stort allvar, om invandring, om htbq-frågor, om jämställdh­et – han är ju emot allt detta! Det är därför dessa ironiska internetkr­igare blir så arga när någon med fel hudfärg blir vald till Lucia, när någon som tilldelats fel kön vid födseln blir fotomodell för en modekedja eller någon med hijab syns i det offentliga rummet.

I en tid då ironi är högsta valuta är det här det sista de skulle erkänna: att de bryr sig. De är rädda för allt som skapar ambivalens och osäkerhet, men de misstänker att sanningen i den här föränderli­ga världen, aldrig kan bli fullkomlig­t

Det är därför dessa ironiska internetkr­igare blir så arga när någon med fel hudfärg blir vald till Lucia

känd, och därför hänger de sig åt känslor som hat och förakt. Bara i sina känslor hittar de en fast övertygels­e, menar Sartre.

Det är därför vissa debatter är omöjliga att ge sig in i – när motståndar­en inte tror på debatten, är det inte en diskussion på en jämlik nivå: ”De är i ond tro och det med förtjusnin­g, ty för dem gäller det inte att övertyga med argument utan att skrämma och desoriente­ra. Om ni pressar dem för hårt, sluter de sig inom sitt skal och låter en med ett överlägset ord förstå att argu

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden