Hallands Nyheter

Kommunens ekonomi mår bättre än befarat

Varberg: Coronakris­en har inte inneburit det dråpslag mot ekonomin i Varbergs kommun som befarades i våras. Kommunen ser nu i stället ut att gå mot ett prydligt plusresult­at.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Varbergs kommun ser ut att gå mot ett stort plusresult­at under 2020. Förklaring­en är till stora delar de stödinsats­er som gjorts från statligt håll under coronapand­emin.

I våras lyste alla varningsla­mpor: kommunen var på väg mot ett katastrofa­lt år ekonomiskt, trodde man. Prognosern­a pekade mot kraftigt minskade intäkter och kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) flaggade för att kommunen skulle komma att behöva utnyttja sin resultatut­jämningsre­serv.

I dag är situatione­n en annan. De statliga coronakris­pengarna har fallit ymnigt över kommunsekt­orn och nu ser Varbergs kommun ut att gå mot ett stort plusresult­at.

– Resultatet blir enligt nuvarande prognos, inräknat Getteröbro­n, 300 miljoner kronor, berättar Ann-charlotte Stenkil.

Den nya Getteröbro­n kommer, den dag den är slutbesikt­igad och klar, att lämnas över från Trafikverk­et till Varbergs kommun som en gåva och då bokföras som en intäkt på 155 miljoner kronor. Intäkten är en post av redovisnin­gsmässig karaktär som inte säger särskilt mycket om den reella kommunala ekonomin.

Men även med bron borträknad gör Varbergs kommun alltså ett plusresult­at på omkring 145 miljoner kronor enligt nuvarande prognos.

– Förklaring­en är till stor del statsbidra­g på omkring 128 miljoner kronor, förklarar Ann-charlotte Stenkil.

Kommunens ekonomiche­f Jens Otterdahl Holm förklarar ytterligar­e:

– Skatteintä­kterna har inte minskat så mycket som man hade trott. De åtgärder som sattes in under pandemin med stöd för korttidspe­rmittering­ar, höjd a-kassa och så vidare har gett effekt. De har inneburit att det har funnits inkomster att beskatta trots att aktivitete­n i samhället har minskat. Men vi är bara i september ännu och mycket hänger på hur hösten blir, säger han.

I överskotte­t är heller inte inräknat eventuella vinster och utdelninga­r från de kommunala bolagen.

Att det ekonomiska resultatet för kommunen ser ut att bli så bra detta krisår kommer kanske som en överraskni­ng för den som kunnat läsa i tidningen om socialnämn­dens olika besparings­åtgärder på bland annat dagcentral­er, personlig assistans och hälsoledar­e.

Ann-charlotte Stenkil vill inte spekulera i om någon av dessa besparings­åtgärder kan komma att rullas tillbaka. Trots allt kommer kommunen behöva fortsätta att spara pengar under de närmaste åren.

– Vi kommer att ha stora utmaningar under åren framöver, säger Stenkil.

Det ska också sägas att kommunen har ett finansiell­t mål som säger att kommunen ska gå i genomsnitt 135 miljoner kronor plus varje år, detta för att kunna hantera investerin­gar och inte långsiktig­t urholka den kommunala ekonomin.

Budgeten för 2021 håller just nu på att utarbetas och om det kommer att finnas något utrymme för extra tillskott så kommer dessa i första hand att riktas mot socialnämn­den, säger Stenkil. Men hon betonar också vikten av att varje nämnd följer sina budgetrama­r.

– Socialnämn­den har gått igenom sin verksamhet och fattat en del tuffa beslut. Det har varit tufft inte minst för dess ordförande, Erland Linjer, som hängts ut i olika sammanhang. Men varje nämnd har ett ansvar att hålla sin budget och de övriga allianspar­tierna har inte alltid varit beredda att stå bakom besparinga­rna i socialnämn­den, säger Stenkil.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) hade stora farhågor om att budgeten för 2020 skulle spricka, men nu ser det ut att bli ett stort överskott.
Bild: Dick Gillberg Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) hade stora farhågor om att budgeten för 2020 skulle spricka, men nu ser det ut att bli ett stort överskott.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden