Hallands Nyheter

Efter sonens död: Begär 100 000 av polisen

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: Robin Nilsson hittades död för fyra år sedan i Ullared. Mamma Malin Leskoviku begär nu skadestånd av Polismyndi­gheten. Hon anser att polisen agerat fel och att det påverkat henne psykiskt.

Ullared: Det har gått fyra år sedan Robin Nilsson hittades död i ett traktordik­e i Ullared. Nu vill Robins mamma, Malin Leskoviku, ha 100 000 kronor i skadestånd av polismyndi­gheten. ”Polisen har inte förklarat för mig vad som hänt”, säger hon.

I april 2016 hittades Robin Nilsson död i ett traktordik­e i skogen i Ullared. Polis på plats valde att inte spärra av platsen och göra en ordentlig brottsplat­sundersökn­ing.

De gjorde bedömninge­n att Robin avlidit på grund av en olycka: drunkning i kombinatio­n med nedkylning.

Fallet fick stor uppmärksam­het och 2018 gjorde polisen en ny utredning kring Robins död. Förundersö­kningsleda­ren Urban Svahn var då kritisk till att det inte gjordes en brottsplat­sundersökn­ing i samband med att han hittades.

Det gör att man i dag inte exakt vet vad som orsakat Robins död. En ovisshet som påverkat mamma Malin Leskoviku djupt.

– På något sätt har jag accepterat att Robin är borta men jag kan inte släppa det som hände. Jag vet ju inte vad som hänt. Det är tankar som pågår i mitt huvud ofta. Polisen har inte förklarat för mig vad som hänt, säger hon.

I februari begärde hon skadestånd av polisen på grund av psykiskt lidande. Hon vill att Polismyndi­gheten tar ett än större ansvar än att enbart erkänna sitt misstag.

– Det finns inga pengar som kan ge Robin tillbaka. Men jag vill att man erkänner och förstår vad man gjort mig och Robin. Framför allt mot Robin. Det var han som inte var viktig nog för att spärra av och göra en undersökni­ng, säger hon.

Malin Leskoviku har fått ett svar av en jurist på myndighete­ns rättsavdel­ning. Polisen menar att det inte är bevisat att Malin lidit på grund av deras fel. Ärendet är nu överlämnat till Justitieka­nslern då Polismyndi­gheten inte är behörig att fatta beslut när ett anspråk grundas på en beslutsska­da.

Malin har tio dagar på sig att lämna uppgifter på hur hon tycker och tänker.

– En myndighet har begått ett stort fel. Men ska jag bara lämnas i det och acceptera det? Att jag fyra år senare inte ska få veta hur min son dog? Och vad är ett psykiskt lidande undrar jag?

– Hade jag fått svar kanske mitt sorgearbet­e sett ut på ett annat sätt. Men fyra år senare kämpar jag fortfarand­e för att hitta ett svar.

Malin Leskoviku har begärt 100 000 kronor för psykiskt lidande och ska nu prata med läkare och sin psykolog för att få fram underlag till sin anmälan.

På något sätt har jag accepterat att Robin är borta...

Malin Leskoviku

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Malin Leskoviku vill, fyra år efter att hennes son Robin hittades död, ha 100 000 kronor i kompensati­on.
Bild: Håkan Johansson Malin Leskoviku vill, fyra år efter att hennes son Robin hittades död, ha 100 000 kronor i kompensati­on.
 ?? Bild: Privat ?? En bild från Australien där Robin Nilsson bland annat arbetade som fotomodell.
Bild: Privat En bild från Australien där Robin Nilsson bland annat arbetade som fotomodell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden