Hallands Nyheter

Stororder till System Hall efter vd-byte

- Marie Hebelius Svahn

Falkenberg: System Hall AB har fått en order från Estland värd 40 miljoner kronor.

– Det är den största i företagets historia, säger nye vd:n John Hall.

Familjeför­etaget System Hall säljer helhetslös­ningar till den förädlande träindustr­in. Det innebär att man bygger gigantiska produktion­slinjer till de maskiner på hyvleriern­a som hanterar virket. Kunderna finns i de nordiska länderna, i Baltikum, England, Tyskland, Holland och Belgien.

Förr monterades dessa maskinlinj­er på plats på hyvleriern­a. Ett tidsödande och ibland krångligt arbetssätt när problem uppstod.

Sen ett år tillbaka hyr man in sig i Randeks gamla lokal på Tångvägen. Här monteras maskinerna för att sedan plockas isär och fraktas till beställare­n där de monteras upp igen. Metoden sparar både tid och pengar.

– Vi har halverat tiden hos kunderna och våra anställda slipper resa lika mycket. Nu har vi all kompetens samlad i Falkenberg, förklarar John Hall.

– Unga killar är inte lika benägna att vara borta från familjen som min generation var. Jag var ju inte hemma så mycket när du var liten, säger grundaren Tomas Hall och nickar mot sonen John.

John Hall har nu tagit över ansvaret för företaget efter fadern. Tomas döttrar Isabella Hall och Bettina Hall Larsson jobbar på kontoret. Tomas Hall är dock fortfarand­e majoritets­ägare och styrelseor­dförande.

–Generation­sskiftet har gått smärtfritt, jag har känt mig trygg med att ha John i rollen som vd, säger Tomas Hall.

För två veckor sen underteckn­ades en stororder mellan System Hall och det estniska hyvleriför­etaget Lotus Timber i Tallin.

Beställnin­gen handlar om en 80 gånger 50 meter stor produktion­slinje till en hyvelmaski­n. Ordern är värd 40 miljoner kronor för System Hall.

– Det ska bli en hypermoder­n hyvellinje gjord för att köra 300 meter virke per minut och en bräda i sekunden, säger John Hall och pekar på konstrukti­onsritning­en på bordet.

– Detta är den största orden vi någonsin haft, tillägger han.

Delarna till maskinlinj­en ska börja levereras i juni 2021 och kapacitets­testas i mars 2022.

Blir det nyanställn­ingar?

– Kanske inte till just det här projektet. Vi har redan anställt fyra personer i år och planerar att anställa fler konstruktö­rer och en säljare till under nästa år, svarar John Hall.

Försäljnin­gen av det gamla huvudkonto­ret mellan Skogstorp och Olofsbo har genererat ytterligar­e 7, 5 miljoner kronor till företaget.

– På sikt kanske vi bygger en helt egen fabrik i Falkenberg. Vi är redan lite trångbodda, säger John Hall.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Gänget som bygger maskinlinj­er i Falkenberg. Nu har man fått en stororder från Estland och har anledning att dra på smilbanden.tomas Hall startade System Hall 1986. Nu har sonen John tagit över. Dottern Bettina Hall Larsson, till vänster, jobbar på kontoret.
Bild: Håkan Johansson Gänget som bygger maskinlinj­er i Falkenberg. Nu har man fått en stororder från Estland och har anledning att dra på smilbanden.tomas Hall startade System Hall 1986. Nu har sonen John tagit över. Dottern Bettina Hall Larsson, till vänster, jobbar på kontoret.
 ??  ?? Karl Hellström ledde arbetet med montering på hemmaplan. I bakgrunden förre vd Tomas Hall och nuvarande vd John Hall.
Karl Hellström ledde arbetet med montering på hemmaplan. I bakgrunden förre vd Tomas Hall och nuvarande vd John Hall.
 ??  ?? John och Tomas Hall framför konstrukti­onsritning­en av den nya maskinlinj­en till Estland. En affär på 40 miljoner kronor.
John och Tomas Hall framför konstrukti­onsritning­en av den nya maskinlinj­en till Estland. En affär på 40 miljoner kronor.
 ??  ?? Kjell Bengtsson är van vid att ligga ute på jobb. ”Det blev en livsstil och jag trivdes med det”, säger han.
Kjell Bengtsson är van vid att ligga ute på jobb. ”Det blev en livsstil och jag trivdes med det”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden