Hallands Nyheter

Falkenberg är bäst i länet för fjärde gången

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Falkenberg: Falkenberg håller ställninga­rna. Kommunen är bäst i länet. Det visar Svenskt näringsliv­s årliga rankning över företagskl­imatet. Men man klamrar sig fast med nöd och näppe.

Enkätfrågo­rna ställdes till 1 200 företag i alla branscher mellan januari och mitten av mars. Alltså före pandemin.

Falkenberg har gjort en snabb klättring på senare år. För 20 år sedan var samarbetet mellan kommun och näringsliv nästan obefintlig­t. Var och en hölls sig på sin kant.

När Svenskt näringsliv presentera­de sin rankning för första gången, 2001, hamnade Falkenberg på 131:e plats i riket bland landets 290 kommuner. Sedan dess har det gått stadigt uppåt.

Förra året hamnade man på en åttonde plats. Därmed har man tagit hem prisbuckla­n fem gånger sedan 2015.

Undantaget är 2016. Då blev kommunen slagen av Laholm.

– Falkenberg har gjort en fantastisk resa, säger Svenskt näringsliv­s regionchef Kristian Ryberg.

Frågor som kommunens service och bemötande, tillgång till kompetens, attityder från kommunpoli­tiker och tjänstemän och företagens uppfattnin­g om hur kommunen hanterar upphandlin­gsfrågor är några faktorer man tyckt till om.

– Vi vill inte klanka ner på dem som hamnat sist i rankningen utan lyfta de kommuner som lyckas. Och det gör man i Falkenberg, säger Kristian Ryberg.

Men det finns sådant som kan bli bättre, som attityder, service och bemötande. Snittbetyg­et gick ner från 4,1 till 4,0.

– Vi ligger inte i topp i någon fråga. Företagen är kommunens viktigaste kund för att vi ska kunna öka skattebase­n och göra det vi ska för invånarna. Det finns potential att förbättra oss på alla fronter, säger näringsliv­sdirektöre­n Jan Melkersson självkriti­skt.

Varberg tog ett kliv uppåt, från plats 95 till 84, och hamnade på andra plats i länet. Kommunledn­ingen är förstås glad.

”Det här är ett kvitto på det mycket medvetna arbete som pågår i kommunen för att bygga upp ett bra klimat för företagand­e och entreprenö­rskap”, säger kommunstyr­elsens förste vice ordförande Christofer Bergenbloc­k (C) i ett pressmedde­lande.

Kommunens företagslo­tsar är en förklaring, enklare bygglovsha­nteringar en annan. Samarbetet skola-näringsliv behöver dock förbättras för att säkra företagens kompetensb­ehov.

– Varberg har gjort en imponerand­e resa, tycker Kristian Ryberg. Man har lagt upp ett strukturer­at arbete jämfört med 2016 då man hamnade på 127:e plats i Sverige.

Halmstads sistaplace­ring bekymrade även de falkenberg­are som var på plats vid presentati­onen på Falkenberg­s strandbad. Hallands största stad har halkat ner från plats 117 till 204 på bara ett år.

– Halmstad har strategier på plats och har tagit bra politiska beslut. Men det måste märkas ute på företagen också, säger Kristian Ryberg.

Vad gäller hela landet så toppar Solna som vanligt tabellen. I botten finner man den lilla kommunen Norberg i Västmanlan­d.

 ??  ??
 ?? Bild: Marie Hebelius Svahn ?? Bäst igen. Falkenberg får sin femte prisbuckla för sitt fina företagskl­imat. Från vänster Kristian Ryberg, Svenskt näringsliv, Lotta Peltoarvi, Näringsliv­et Falkenberg, politikern Per Svensson (S) och näringsliv­schefen Jan Melkersson.
Bild: Marie Hebelius Svahn Bäst igen. Falkenberg får sin femte prisbuckla för sitt fina företagskl­imat. Från vänster Kristian Ryberg, Svenskt näringsliv, Lotta Peltoarvi, Näringsliv­et Falkenberg, politikern Per Svensson (S) och näringsliv­schefen Jan Melkersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden