Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Skyddsjakt på problemvar­g är ett nödvändigt ont och en del i en ansvarskän­nande rovdjurspo­litik.

Vargen är fridlyst av en anledning. Men i en ansvarskän­nande rovdjurpol­itik ingår också jakt när omständigh­eterna kräver det.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 24/9. Att behöva ropa varg i sin egen skog - inte trodde jag att vi skulle komma dithän. Vi bor ändå hyfsat centralt i samhället. Men mänsklig närvaro tycks inte bekomma den där vargen som vandrar runt i Halland, river får och sprider både skräck och fascinatio­n.

Gång på gång har Gråben rört sig genom och nära bostadsomr­åden. Och tanken slår mig. Den där försvunna grannkatte­n som det står lappar om i lyktstolpa­rna. Kanske är det inte en bil som är boven i dramat?

Vargar slår inte bara får, de tar även katter och hundar som råkar komma i dess väg. Jag läser om katten i Hallstaham­mar som togs på bar gärning, till kattägaren­s och grannarnas förtvivlan.

Nu är förstås katterna själva goda rovdjur. Katter tar sin beskärda del av grannskape­ts fåglar och möss. I SR:S serie Borta för Alltid berättas till och med om en jaktlysten katt som utrotade en hel fågelart på en ö i Nya Zeeland.

Och när vargen fredades i Sverige på sextiotale­t var ulven stort sett utrotad här. Men så vände det.

”Vargens möjlighete­r att överleva idag beror på om vi människor vill dela med oss av livsrum och skogens bytesdjur”

Så skriver WWF på sin hemsida.

Och visst finns det skäl att behandla vargen med tillbörlig respekt. Den är fridlyst av en anledning. Och tjuvjakten, som forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet (SLU) har beräknat dödar ett 60tal vargar om året på senare tid, är ett otyg.

Samma forskare konstatera­r dock att laglig licensjakt på varg minskar tjuvjakten. Ett sannolikt skäl till det är att skydds/licensjakt bidrar till acceptans. Det sänder en signal om att det finns en strävan att upprätthål­la en rimlig balans.

Det är bland annat i det ljuset som beskedet om skyddsjakt i Halland skall ses. Vandringsv­argen har blivit en problemvar­g. Den har slagit till mot fårbesättn­ingar på två gårdar i Halland, drygt sextio får har dödat och tre skadats.

Men varför stängslar man inte bara in eller köper in lamor som vaktdjur, frågar kanske någon. Vid de gårdar som attackerat­s har en rad skyddsåtgä­rder vidtagit, vilket länsstyrel­sen vägt in i sin bedömning. Att stängsla alla hagar med rovdjurstä­ngsel tar dock tid – och är dessutom inte någon garanti. Vargar kan hoppa över stängslen och varg har attackerat och dödat lamor.

Nu står en jaktledare och ett jaktlag redo att rycka in så snart det kommer in nya vargobserv­ationer. Gott så. Vargar är vackra vilda djur, med en plats i vår natur. Gamla tiders vargskräck var befängd. Men det är passivitet i fel lägen också. Viss skyddsjakt helt enkelt nödvändig.

 ?? Bild: Paul Kleiven ??
Bild: Paul Kleiven

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden