Hallands Nyheter

Familjeliv i gästgiveri­et efter ett sekel

Varberg: Nu hörs barnskratt i Åsbro igen. En bonusfamil­j med fyra döttrar har flyttat in i det 320 kvadratmet­er stora trähuset som var gästgiveri i över hundra år. Några spöken har inte hittats – ännu.

-

Stora hus med en anrik historia inbjuder förstås till frågor om övernaturl­igheter, även om varken reporter eller de intervjuad­e tror på andar och spöken.

Det hindrade inte Marcus Strandberg från att ligga vaken den andra natten i Åsbro gästgiveri, vid den gamla bron över Viskan i Derome.

– Det var bara jag och Meya, vår treåring, som skulle sova här. Först hörde vi en bil som körde in på uppfarten sent på kvällen. Strax efter hörde vi ”pang, pang” från övervåning­en. Vad tusan kan det vara? Vad är det för hus vi har flyttat till? Det var mörkt ute och jag vågade inte gå upp, erkänner 29-årige Marcus.

Först nästa dag kollade han varför det hade slagit så mycket i dörrarna.

– Jag hade öppnat ett fönster för att vädra och glömt att stänga det.

Puh! Skönt att det fanns en anledning.

En annan minnesvärd händelse inträffade redan innan familjen Sandersson/strandberg hade flyttat till det 320 kvadratmet­er stora huset. Det var hösten 2019 och planerna på att hyra Åsbro tidigare gästgiveri av den nye ägaren Peter Börjesson hade slagit rot.

– Ingen annan visste om att vi funderade på att flytta, men då fick jag ett sms från en av mina närmsta vänner. Hon skrev ungefär ”I natt drömde jag att ni flyttade till en jättestor, gammal herrgård”, berättar Margurite Sandersson och fortsätter:

– När jag sedan ringde upp henne någon dag senare och berättade att det var sant, så fattade hon ingenting. Men hennes dröm var ju sann. Där och då bestämde vi att nu var det nog allt menat att vi skulle flytta till Åsbro.

Bara ett halvår tidigare hade familjen börjat hyra ett mindre hus endast tvåhundra meter därifrån.

– Vi körde förbi nästa varje dag och visste att det stod tomt. Vi pratade i bilen om att det hade kunnat bli så fint. Och när någon på ett kalas nämnde att det kanske skulle hyras ut tog vi kontakt med Peter Börjesson. Sedan gick allt fort berättar Margurite.

Paret såg potentiale­n i det stora huset och visste att det skulle renoveras.

– Det var en dröm att gå in här. Nu är det är redan fint på insidan och för utsidan har vi en del planer. På gårdsplane­n har vi lagt många timmar på att skrapa fram stenarna, säger Margurite.

– Vi räknade på att vi skulle klara hyran och nu tänker vi inte flytta på väldigt länge, säger Marcus, som inte är direkt missnöjd med att familjen nu har tre badrum.

– Förut hade vi bara ett litet badrum och med fem tjejer i familjen hade jag det ganska tufft…

En kul detalj är att det är första gången på över 100 år som en barnfamilj bor i hela gästgiveri­et.

Just den här dagen är de tre äldsta döttrarna hos sin biologiska pappa. Men vi får kika in på deras rum på övervåning­en.

– Vi har regeln att de ska somna

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Marcus Strandberg från Horred och Margurite Sandersson från Valinge hyr Åsbro gamla gästgiveri, inklusive den röda drängstuga­n.
Bild: Annika Karlbom Marcus Strandberg från Horred och Margurite Sandersson från Valinge hyr Åsbro gamla gästgiveri, inklusive den röda drängstuga­n.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Den blivande läraren Margurite Sandersson och Derome-inköparen Marcus Strandberg bor med sin bonusfamil­j i Åsbro tidigare gästgiveri, som lokalkändi­sen Peter Börjesson ärvde av sin släkting Lena Rolfsdotte­r. Se fler bilder på webben (www.hn.se) och på husets Instagramk­onto @gardenvidb­ron
Bild: Annika Karlbom Den blivande läraren Margurite Sandersson och Derome-inköparen Marcus Strandberg bor med sin bonusfamil­j i Åsbro tidigare gästgiveri, som lokalkändi­sen Peter Börjesson ärvde av sin släkting Lena Rolfsdotte­r. Se fler bilder på webben (www.hn.se) och på husets Instagramk­onto @gardenvidb­ron
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Gästgiveri­ets gamla porslin visas upp i köket, men passar inte en barnfamilj, så det har ställts undan.
Bild: Annika Karlbom Gästgiveri­ets gamla porslin visas upp i köket, men passar inte en barnfamilj, så det har ställts undan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden