Hallands Nyheter

Rättvisa, inte förtur

-

Apropå

artikeln ”Vänsterpar­tiet vill ge ensamkomma­nde fast jobb i kommunen” (22/9).

Varberg. Många timvikarie­r inom vården lever i en grym tillvaro. En kollega till mig lägger till och med mobilen på hörbart avstånd när hon duschar, i rädsla av att missa ett SMS om jobb. Ibland blir hon väckt tidigt på morgonen. Då gäller det att snabbt gnugga sömnen ur ögonen, kolla om hon kan jobba, svara snabbt så ingen hinner före, så hon får de där timmarna som erbjuds. En tillvaro som är grymmare än det gamla statarsamh­ället; aldrig riktigt ledig, aldrig kunna planera sitt liv och allt med en usel lön. Och drömmen om en fast tjänst är avlägsen, eftersom det är svårt att få ihop tillräckli­gt med Las-dagar som timvikarie.

Att Vänsterpar­tiet då motionerar om att ge de av de ensamkomma­nde som vårdstuder­ar eller timvikarie­rar, direkta fasta tjänster, håller inte. Det blir ett grymt slag mot alla andra timvikarie­r som år ut och år in fått kämpa på i motvind. Gärna fasta tjänster, men då ska det gälla alla timvikarie­r och alla vårdstuder­ande! (Och vad händer med ensamkomma­nde som inte väljer vården?) Förslaget från V är lika illa som när nyanställd­a går in på högre lön före gammal van personal. Det ska vara rättvisa, inte förtur!

Asylrätten ska värnas. De som uppfyller kraven för asyl enligt FN:S flyktingko­nvention kan få uppehållst­illstånd.

Men arbetslive­t ska bygga på rättvisa, inte förtur. Ingemar Ericsson 24:7

 ?? Bild: Tomas Oneborg/svd/tt ?? Gärna fasta tjänster, men då ska det gälla alla timvikarie­r och alla vårdstuder­ande, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Tomas Oneborg/svd/tt Gärna fasta tjänster, men då ska det gälla alla timvikarie­r och alla vårdstuder­ande, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden