Hallands Nyheter

Tjuvläsand­e barnmorska får lämna sin tjänst

- Yvonne Persson yp@hn.se 010-471 51 84

Halland: En barnmorska på sjukhuset i Halmstad får lämna sin tjänst efter att det upptäckts att hon tjuvläst i patientjou­rnaler.

– Vi ser detta som en tråkig men väldigt ovanlig händelse, säger Maud Ankardal, verksamhet­schef på kvinnoklin­iken.

Barnmorska­n uppges ha varit inne och läst i ett tiotal journaler, tillhörand­e patienter som hon inte har någon pågående vårdrelati­on med. Därmed är handlingen att betrakta som misstänkt dataintrån­g och Hallands sjukhus har både gjort en polisanmäl­an och en anmälan om personuppg­iftsincide­nt till Datainspek­tionen.

– Vi har också skickat ett brev till de patienter som berörs. Några av dem har hört av sig med frågor. De undrar förstås varför det har hänt och hur det är möjligt, säger Maud Ankardal.

HN har vid flera tillfällen rapportera­t om olovliga intrång i patientjou­rnaler inom Region Halland, men Maud Ankardal uppfattar inte att nyfiken vårdperson­al är ett växande problem:

– Hos oss är det en fullkomlig­t unik händelse. Att man hör mer om dataintrån­g kan också ses som att vi blivit bättre på att kontroller­a att obehöriga inte tar del av journalupp­gifter.

Hon förklarar att det rent tekniskt inte finns någon spärr för vårdanstäl­lda att gå in i en patientjou­rnal, men att spärren ska sitta djupt rotad i varje enskild person.

– Alla som arbetar inom vården vet att det finns en stark patientsek­retess och att man bara får ta del av journalupp­gifter i en pågående vårdrelati­on. Nu när det här har hänt så har vi pratat extra mycket om det, säger Maud Ankardal.

Sedan journalint­rången upptäcktes har barnmorska­n varit avstängd från sitt arbete, utan lön. Parallellt har det pågått förhandlin­gar mellan barnmorska­ns fack och Region Hallands Hr-avdelning. I slutet av förra veckan kom man så överens om att barnmorska­n ska säga upp sig själv.

– Enligt överenskom­melsen blir hon arbetsbefr­iad under uppsägning­stiden, säger Mats Bunse, Hr-strateg på regionkont­oret.

– Det är förstås jättetråki­gt att det blivit såhär, konstatera­r Maud Ankardal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden