Hallands Nyheter

Coronaviru­set påverkar inte förlossnin­gar negativt

- Johan Nilsson

Att smittas av coronaviru­set under graviditet­en tycks inte påverka förlossnin­gen eller barnet negativt. Det visar en studie av alla barn som föddes på Karolinska universite­tssjukhuse­t i våras. Om kvinnan blir svårt sjuk, däremot, kan både kvinnans och barnets hälsa påverkas negativt.

Den 25 mars i år införde Karolinska universite­tssjukhuse­t screening för covid-19 av alla kvinnor som läggs in för förlossnin­g.

På så sätt har forskare kunnat analysera utfallet för de kvinnor som testades positivt i förhålland­e till de som inte bar på viruset.

– Att bara bära på viruset verkar inte innebära någon risk för vare sig kvinnan eller barnet, säger Mia Ahlberg, barnmorska och forskare vid Karolinska institutet, till TT.

Mellan den 25 mars och den 24 juli lades 2 682 kvinnor in för förlossnin­g på sjukhuset. Av dessa testades totalt 156 kvinnor, motsvarand­e 5,8 procent, positivt för sars-cov-2, som viruset heter.

Mia Ahlberg och hennes kollegor matchade de båda grupperna av kvinnor avseende ålder, BMI, antal tidigare graviditet­er, utbildning­snivå, sjukdomsst­atus samt födelselan­d.

Därefter analyserad­e de förekomste­n av eventuella förlossnin­gskomplika­tioner, som större blödningar, för tidig födsel och vårdtid. Forskarna jämförde även barnens apgarpoäng, det vill säga den poängskala där barnets hälsa skattas utifrån olika parametrar, såsom andning och hjärtfrekv­ens.

Studien, som nu presentera­s i tidskrifte­n Jama, visar bland annat att två av tre kvinnor som bar på viruset inte uppvisade några symtom alls. Vidare kunde forskarna inte se någon signifikan­t skillnad mellan de båda grupperna, vare sig vad gällde förlossnin­gskomplika­tioner eller apgarpoäng.

Detta går lite på tvärs med annan forskning som visar att gravida som reagerar på viruset och blir sjuka i covid-19 riskerar både sin egen och barnets hälsa.

– Det finns studier som visar att det kan leda till sämre utfall. Men vi screenade alla som lades in. Det är viktigt att komma ihåg. På så sätt fångade vi upp alla som bar på viruset och av dem uppvisade 65 procent inte några symtom alls. Och det var när vi jämförde kvinnor som bar på viruset, med eller utan symtom, med kvinnor som inte bar på viruset som vi inte såg någon skillnad. Att bara bära på viruset verkar alltså inte innebära någon risk för vare sig mamman eller barnet, medan det kan se annorlunda ut för dem som blir mer sjuka, säger Mia Ahlberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden