Hallands Nyheter

Agne Simonsson – Vm-hjälten från 1958 – har avlidit

Fotbollsle­gendaren Agne Simonsson är död. Vm-hjälten från 1958, som spelade för klubbar som Örgryte och Real Madrid, blev 84 år gammal.

-

– Han blev lite krassligar­e de sista veckorna och sedan tillstötte en lunginflam­mation. Och i går tog det tyvärr slut. Jag var uppe ett par dagar innan och då visste jag vad som skulle ske. Så då tog jag farväl av honom, säger hans bror Roy Simonsson till Göteborgs-posten.

Agne Simonsson blev folkkär under fotbolls-vm 1958, då Sverige tog silver.

Anfallaren, med nummer nio på ryggen, gjorde ett av Sveriges mål i finalen mot Pelés Brasilien som slutade med 2–5-förlust. Tillsamman­s med Nils Liedholm och Hanna Ljungberg är Agne Simonsson en av tre svenskar som gjort mål i en Vm-final. Han gjorde fyra mål i VM 1958.

1959 blev Sverige det blott andra icke-brittiska landslaget att slå England på Wembley Stadium i London. Simonssons två mål i den matchen resulterad­e i att han tilldelade­s Guldbollen och Bragdgulde­t. Året efter blev han proffs i Real Madrid, men flyttade snart hem till Örgryte igen.

Kurre Hamrin, lagkamrat med Simonsson under bland annat VM 1958, tar emot beskedet med sorg.

– Nu är bara jag och Reino (Börjesson) kvar (från Vm-laget 1958). Det är synd, och ingen rolig nyhet. Men vi ska väl alla gå den vägen, säger han till Expressen.

Tillsamman­s med Nils Liedholm och Hanna Ljungberg är Agne Simonsson en av tre svenskar som gjort mål i en Vm-final.

– Jag träffade Agne senast i samband med en landskamp, till och med Zlatan spelade i landslaget då. Så det var längesen vi sågs.

85-årige Hamrin minns Simons

 ?? Bild: Jonas Ekströmer /TT ?? Agne Simonsson och Pelé, två spelare som möttes i Vm-finalen 1958. Här träffades de på Råsunda 2012.
Bild: Jonas Ekströmer /TT Agne Simonsson och Pelé, två spelare som möttes i Vm-finalen 1958. Här träffades de på Råsunda 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden