Hallands Nyheter

Kritik mot regeringen när match flyttas till Ryssland

-

Sverige tvingas flytta herrlandsk­ampen mot Ryssland i oktober från Friends arena till Moskva. Fotbollsfö­rbundet är kritiskt mot den svenska regeringen som inte gör undantag för elitidrott­are utanför EU att resa in i landet.

”Vi är mycket besvikna”, säger generalsek­reteraren Håkan Sjöstrand.

Den 8 oktober var det tänkt att Ryssland skulle besöka Friends arena för en träningsma­tch mot Sverige.

Men så blir det inte.

I stället får förbundska­pten Janne Andersson & Co resa till Moskva.

”Förordning­en som förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än Eu-länder samt Storbritan­nien, Norge, Island, Liechtenst­ein och Schweiz gör inga undantag för elitidrott­are”, skriver Svenska fotbollför­bundet på sin webbplats.

”Tyvärr tvingas vi att flytta matchen mot Ryssland eftersom vi fortfarand­e inte fått något besked av regeringen – trots att vi skickade en skrivelse redan den 27 augusti. Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförb­udet för elitfotbol­lsspelare, på samma sätt som andra yrkesgrupp­er fått”, säger generalsek­reteraren Håkan Sjöstrand i ett uttalande på webbplatse­n.

”Vi är mycket besvikna över att vi inte ens kunnat få ett besked.”

Svenska fotbollför­bundet har Riksidrott­sförbundet (RF) på sin sida i frågan och tillsamman­s har de krävt en ändring i förordning­en.

– Vi tycker det är rimligt att profession­ella fotbollssp­elare betraktas som högkvalifi­cerade arbetstaga­re. Förbundet och Uefa tillämpar ett mycket strikt protokoll, och testar spelare och ledare på ett så omfattande sätt som ingen annan arbetskate­gori är i närheten av för att minimera smittriske­n, sade Sjöstrand till TT för drygt en vecka sedan.

Förordning­en innebär att flera internatio­nella evenemang på elitnivå – som världscup, VM och EM – är hotade. Bland hotade idrottseve­nemang närmsta tiden finns bland annat Swedish Open i bordtennis 3–6 oktober och världscupe­n i skidskytte i Östersund i december.

Efter Sveriges möte med Ryssland väntar två bortamatch­er i Nations League: Kroatien den 11 oktober och Portugal tre dagar senare.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Marcus Berg, Robin Quaison och Emil Forsberg kommer inte att möta Ryssland på hemmaplan som planerat. I stället kommer matchen att spelas i Moskva.
Bild: Janerik Henriksson Marcus Berg, Robin Quaison och Emil Forsberg kommer inte att möta Ryssland på hemmaplan som planerat. I stället kommer matchen att spelas i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden