Hallands Nyheter

En existentie­ll oro präglar bokmässan i sitt digitala format

Kris och oro präglar årets Bokmässa i Göteborg – där författars­amtalen tar upp ämnen som klimatförä­ndringar, klassamhäl­lets återkomst och ekonomin efter pandemin. Mässan är helt digital och gratis för alla att följa.

-

Borta är mingel med tillhörand­e skvaller och montermöte­n. Årets Bokmässa kommer att utspela sig i den digitala världen, på grund av coronapand­emin. Nytt för i år är att alla vanligtvis så kostsamma seminarium strömmas på mässans sajt.

– Det är väldigt roligt och en otrolig satsning att göra det här programmet trots att läget är som det är. Sedan gäller det väl att se hur många som hittar till det, men intresset är ju stort, säger Per Bergström som är förläggare på Ramus förlag.

Under frya dagar kommer 140 digitala studiosamt­al att hållas och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga. Samtalen är mer tillgängli­ga än vanligt, eftersom de både visas gratis och ligger kvar i ett år. Det har en särskild poäng, tycker Per Bergström.

– Det gör att folk kommer att hitta tillbaka under en längre tid. Jag satt till exempel i juni och tittade på Berlins poesifesti­val som då var digital, och blev lätt deprimerad när jag tittade på en föreläsnin­g med Anne Carson och såg att 21 personer tittade live. Men för bara någon vecka sedan hade tiotusenta­ls sett den, säger Per Bergström.

I år ligger fokus på svensk litteratur, eftersom de långväga gästerna uteblir – även om där också finns en del utländska dragplåste­r, som Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Valeria Luiselli. Bokmässans vd Frida Edman hoppas att fokuset på svensk litteratur kan lyfta årets debutanter.

Men Per Bergström tror att de som gynnas av mässans digitala form är de redan kända.

– Om vi är på Bokmässan och har en författare på scen som inte är så allmänt känd så kommer ändå folk och slår sig ned och sätter sig och lyssnar en stund och upptäcker den författare­n – så kommer det ju inte att bli i det digitala rummet, tror han.

Mässans program är som vanligt svårt att överblicka, men den existentie­lla oro som har präglat hela 2020 syns också i ett brett spektrum av samtal. Åsa Linderborg och

Patrik Lundberg pratar om klasssamhä­llets återkomst och Valeria Luiselli om utsatta flyktingba­rn. Jesper Weithz medverkar med ett samtal om klimathote­t i litteratu

 ??  ?? Det blir inget av förra årets mingel på bokmässan 2020 – som kommer att vara helt digital.
Det blir inget av förra årets mingel på bokmässan 2020 – som kommer att vara helt digital.
 ?? Bild: David Lagerlöf ?? ”Under den här våren har jag verkligen blivit medveten om hur sociala böcker är på ett sätt som man inte tänker på när man sitter och skriver”, säger Weithz, som tycker att det blir ensamt och tråkigt utan alla författars­amtal och litteratur­festivaler. Han pratar om sin klimatroma­n ”2020, en framtidsop­timistisk roman”, på Bokmässan.
Bild: David Lagerlöf ”Under den här våren har jag verkligen blivit medveten om hur sociala böcker är på ett sätt som man inte tänker på när man sitter och skriver”, säger Weithz, som tycker att det blir ensamt och tråkigt utan alla författars­amtal och litteratur­festivaler. Han pratar om sin klimatroma­n ”2020, en framtidsop­timistisk roman”, på Bokmässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden