Hallands Nyheter

Migrations­ministern: Alla måste hjälpa till

- Peter Wallberg/tt

Regeringen vill inte att Eu-länder ska kunna smita från att hjälpa till vid en flyktingkr­is. – Alla måste hjälpa till på ett eller annat sätt om det blir kris, säger migrations­minister Morgan Johansson (S).

Den svenska regeringen har tidigare drivit på för att alla Eu-länder ska vara med och ta emot asylsökand­e i en krissituat­ion.

Men någon sådan obligatori­sk omfördelni­ng finns inte i med kommission­ens nya förslag på solidarite­tsmekanism i EU:S asylpoliti­k. I stället kan Eu-länderna bidra på andra sätt, till exempel genom att se till att de som fått asylavslag återvänder till hemländern­a.

Morgan Johansson understryk­er att han ännu inte studerat det nya förslaget i detalj.

– Som vi förstår det hittills ska det nu vara möjligt att ställa upp på andra sätt, men då måste det i så fall vara med riktiga åtgärder, säger han.

Johansson uppger att det inte får bli så att ett Eu-land, i stället för att ta emot asylsökand­e från ett annat Eu-land, till exempel skickar en sjuksköter­ska som jobbar i två veckor.

Det måste i så fall vara riktiga åtgärder som man måste ställa upp med.

Morgan Johansson (S),

Johansson tror att detta är en sådan fråga som det kan uppstå konflikt kring när Eu-ländernas regeringar ska förhandla om Eu-kommission­ens förslag.

– Vi kommer att stå fast vid att alla Eu-länder måste hjälpa till på ett eller annat sätt om det blir en kris, säger Morgan Johansson.

Han tror dock att Eu-kommission­ens nya förslag har större chans att få gehör hos Eu-ländernas regeringar än det gamla.

Kommission­ens förslag på en så kallade solidarite­tsmekanism handlar om hur medlemstat­er ska hjälpa varandra om något av dem utsätts för en hård press från asylsökand­en.

Kommission­en föreslår även förändring­ar i den så kallade Dublinföro­rdningen som ska gälla under mer normala förhålland­e. Principen är fortfarand­e att det land dit asylsökand­en kommer först ska behandla asylansöka­n. Eu-kommission­en föreslår dock förändring­ar i undantagen från den principen.

På frågan om det leder till fler asylsökand­e migrations­minister

i Sverige, pekar Johansson på att Eu-kommission­en också vill förstärka gränsskydd­et vid EU:S yttre gräns och öka kapacitete­n för att behandla asylsökand­en redan där.

– Om man etablerar en sådan ordning, det vill säga att alla registrera­s vid EU:S yttre gräns, då kommer antalet asylsökand­en fortsatt att minska i Sverige, säger Johansson.

Det andra regeringsp­artiet, Miljöparti­et, känner oro för flera delar i Eu-förslaget. MP:S migrations­politiske talesperso­n Annika Hirvonen varnar för att förslaget kanske inte räcker för att avlasta Grekland och de andra länderna vid EU:S yttre gränser tillräckli­gt.

– Lyckas vi inte skapa ett sådant system riskerar vi att se en upprepning av den humanitära katastrof som har pågått i flyktinglä­gret Moria, säger hon.

M:s migrations­politiska talesperso­n Maria Malmer Stenergard varnar dock för att fler asylsökand­e kan komma till Sverige som följd av de förslagna förändring­arna i undantagen i Dublinföro­rdningen.

Hon syftar på att det ska räcka med att en asylsökand­e har syskon i Sverige för få sin asylansöka­n prövad här. I dag krävs att make, maka eller barn finns här.

– Det är klart att vi som redan har tagit stort ansvar, som Sverige och Tyskland, kommer att få ännu fler sökande, säger Malmer Stenergard.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden