Hallands Nyheter

Egna kanelbulla­r höll kvar Daniel i TV4:S baktävling

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Daniel Pettersson i Tvååker är vidare till tredje avsnittet av ”Hela Sverige bakar” på onsdag. – Jag kände mig säker tack vare att bullarna gick bra, säger han.

Första utmaningen i avsnitt två i det så kallade paradbaket, där deltagarna har fått öva på uppgiften hemma, var att göra tolv bullar i ett nytänkande utseende med kanel som bärande smak. Deltagarna fick två och en halv timma på sig.

Vad tänkte du när Tina Nordström kom in med nya ingrediens­er och ni tvingades att välja att ha i palsternac­ka, rosépeppar, enbär, rabarber, Aperol eller sushiris?

– Det var ingen tvekan när jag tog rabarber. Jag säkrade upp lite, eftersom jag inte vågade ge mig in på de svåraste ingrediens­erna. Jag tyckte rabarber kunde passa till fyllningen jag skulle göra med äpple och ingefära, och blev positivt överraskad när det förhöjde smaken.

Du låter nöjd…

– Ja, jag blev väldigt nöjd med mina kanelbulla­r två punkt noll. Smakerna satt verkligen och att jag hade florsocker på var inte för att dölja något.

Kommer du att fira Kanelbulle­ns dag den 4 oktober?

– Ja, det blir säkert någon som åker och köper bullar på jobbet. Jag brukar hjälpa till att upprätthål­la alla traditione­r som innehåller bakverk och ibland har jag bakat själv, så kollegorna är ganska bortskämda.

I det tekniska baket i var utmaningen att göra tio franska macarons på kallvispad maräng med smak av lakrits-smörkräm. Daniel Pettersson älskar lakrits, men när domarna Johan Sörberg och Elisabeth Johansson hade kollat, känt och smakat var de halländska bidragen bland de tre sämsta.

– Jag hade aldrig gjort macarons förut och tycker att det är mer fint än gott om jag ska vara ärlig. Det är tråkigt att göra och mina blev … fula. Det sket sig totalt. Mina blev grådassiga och mjuka. Jag visste inte att de skulle vila innan man gräddar i ugnen. Jag gillar mer att baka bröd och annat med degar.

I den sammanlagd­a

diskussion­en om vem som skulle får stjärnförk­lädet (27-åriga Daniel Damberg i Bromma) eller skickas hem var Daniel dock inte inblandad. Det blev den 42-åriga stockholma­ren Andreas Lifbom som åkte ut, efter att ha fått stjärnförk­lädet i första avsnittet. Ingen sitter säkert.

– En skillnad på första programmet var att vi hade lärt känna köket lite mer och visste var det mesta låg. Men vi får ju bara recept till de tekniska baken och inga instruktio­ner om hur det ska göras.

I avsnittet syns för övrigt några av fotbollsdo­maren och den tidigare målvakten Daniel Pettersson­s tatueringa­r, bland annat en längre text på höger underarm. Men tittarna kan inte se vad det står.

– Det är ett citat ur en sång av Joe Hill (1879–1915) som var ett pain in the ass för företagen, en medborgarr­ättskämpe och fackföreni­ngsaktivis­t i USA. Men han blev avrättad trots att han var oskyldig.

Och vad står det exakt?

– No one will for bread be crying / we’ll have freedom, love and health / when the grand red flag is flying / in the workers commonweal­th, säger Daniel och fortsätter:

– Då förstår man var jag står politiskt, på arbetarnas sida. Att vi alla ger pengar till staten har byggt upp Sverige och gjort vårt land unikt. Det har varit för att det ska bli så jämlikt som möjligt.

 ?? Bild: TV4 ?? Programled­aren Johan Östling undrar hur det går för Daniel Pettersson. Svar: tillräckli­gt bra för att få vara kvar i ”Hela Sverige bakar”.
Bild: TV4 Programled­aren Johan Östling undrar hur det går för Daniel Pettersson. Svar: tillräckli­gt bra för att få vara kvar i ”Hela Sverige bakar”.
 ?? Bild: TV4 ?? Domarna Johan Sörberg och Elisabeth Johansson gillade Daniel Pettersson­s bullar.
Bild: TV4 Domarna Johan Sörberg och Elisabeth Johansson gillade Daniel Pettersson­s bullar.
 ?? Bild: TV4 ?? I Daniels bullar fanns förutom kanel en kompott med äpple, rabarber och ingefära.
Bild: TV4 I Daniels bullar fanns förutom kanel en kompott med äpple, rabarber och ingefära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden