Hallands Nyheter

EU: Fler migranter ska förmås

Fler migranter ska skickas hem och alla länder måste hjälpa till vid flyktingkr­iser. Förslaget till nytt asylsystem i EU syftar uppenbarli­gen till att nå en kompromiss. – Vi har lärt läxan från 2016, hävdar Eu-kommission­en.

-

I fyra års tid har oenigheten varit stor när medlemslän­derna i EU diskuterat flyktingar och migration. Rop på hårdare tag har blandats med vädjanden om öppenhet. Stämningen mellan medlemslän­derna har stundtals fått smockan att hänga i luften.

Nog nu, tycker Eu-kommission­en och är tydligt ute efter enighet i sin nya ”asyl- och migrations­pakt”.

– Vi presentera­r en kompromiss, en landningsb­ana, som är till för att kunna enas om en överenskom­melse. Alla våra medlemssta­ter står inför olika utmaningar och ingens oro är mer eller mindre befogad än någon annans, säger viceordför­anden Margaritis Schinas på en presskonfe­rens i Bryssel.

Kompromiss­en ska nås genom att slipa bort den största stötestene­n i de gamla förslagen: tanken att alla Eu-länder måste ta emot flyktingar som kommit till ett annat Eu-land, om det landet fått en våg av nyanlända som det inte klarar på egen hand.

I stället ges nu en möjlighet att välja. Antingen tar man emot flyktingar eller så väljer man att hjälpa till med att skicka hem migranter i landet som inte ansetts ha asylskäl.

– Det går också att hjälpa ett land under press med andra saker, som att bygga mottagande­kapacitet eller hjälpa till i relation till tredje land, men det får inte ta för stor del, säger inrikeskom­missionäre­n

Ylva Johansson på en pressträff med svenska och finländska journalist­er.

Att inte välja alls är dock inget alternativ.

– Det handlar inte om att länderna ska vara solidarisk­a, utan hur, säger kommission­sordförand­en Ursula von der Leyen i en kommentar till pakten.

Stort fokus ligger

på hemskickan­det av migranter. Fler ska förmås att lämna EU.

– Vi måste vara tydliga och säga: ”har du fått nej? Tyvärr, då kan du inte stanna i EU. Då måste du åka hem”, säger Johansson.

En klar signal ska ges redan vid EU:S yttre gränser. När flyktingar eller migranter anländer ska de nu inom fem dagar registrera­s med fingeravtr­yck och utsättas för en identitets-, hälso- och säkerhetsk­ontroll.

Sedan fördelas de nyanlända i två

Jag är faktiskt optimist, men inte sjutton blir det lätt. Jag tror att det viktiga här är att inte dramatiser­a migrations­frågan.

Ylva Johansson, inrikeskom­missionär

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden