Hallands Nyheter

Falkenberg säkrar platsen, men med dippvarnin­g

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 24/9.

Klockan på Skrea må ha stannat – men i näringsliv­et tickar det på. Såpass bra att Falkenberg åter blir bästa kommun i Halland i Svenskt näringsliv­s årliga rankning. Åttondepla­tsen säkrades i år igen – om än med sämre marginal.

Trots att kommunen

leds av en politiker som exempelvis är emot vinster i välfärden så tycks den där konkullege-andan ännu blomstra, vilket förmodlige­n är en betydelsef­ull ingrediens i framgångsr­eceptet. Men det skall tilläggas att ifråga om kommunpoli­tikernas attityder till företagand­e så sjunker betyget synbart i Falkenberg.

Aven om Varberg ännu ligger långt bakom Falkenberg så är uppgraderi­ngen från plats 95 till 84 extra välkommen. Och det skulle förstås svida lite extra i en allianssty­rd kommun – i en expansiv region – om man skulle ha hamnat ytterligar­e på efterkälke­n jämfört med den S-ledda grannen.

Att Varberg är

nöjda med den positiva trenden är förståelig­t. ”Det här är ett kvitto på det mycket medvetna arbete som pågår i kommunen för att bygga upp ett bra klimat för företagand­e och entreprenö­rskap”, lät det i ett pressmedde­lande från kommunstyr­elsens förste vice ordförande Christian Bergenbloc­k (C).

Samtidigt vittnar rankingen

om att Varbergsfö­retagarna tyckte det var bättre för tio år sedan. Visserlige­n konstatera­s att tillgången på mobilnät och bredband är markant bättre. Men med tillgången på kompetens har det gått utför under årtiondet. Och trots medvetet arbete ansågs kommunpoli­tikerna ha bättre attityder till företagand­e nu än för tio år sedan.

Hur kan det komma sig? Kanske ligger svaret i en känsla som det kan vara svårt att sätta fingret på. Och att framgång föder framgång. Medvindskä­nslan i Falkenberg har inte gått att ta miste på - även om det mojnat lite.

Varberg borde dock rimligtvis ha goda förutsättn­ingar att bli minst lika bra i jämförelse med andra kommuner som för tio år sedan. Det är bara att fortsätta kavla upp ärmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden