Hallands Nyheter

Pressklipp

-

• Skulle alltså regeringsf­ormen hindra Eu-landet Sverige från att delta i en akut hjälpinsat­s som samordnas av Eu-kommission­en och har stöd av UNHCR, Unicef, IMO och flera internatio­nella organisati­oner som brukar applåderas i Stockholm? Fullt så bakbunden och maktlös kan rimligen inte en svensk regering vara. Om Sverige vill ta emot ensamkomma­nde barn från Moria borde regeringen kunna föreslå riksdagen en särskild lag om detta (motsvarand­e snabba riksdagsbe­slut har fattats förr) och vårt folkvalda suveräna parlament kan sedan ge Migrations­verket i uppdrag att samarbeta med kommission­en.

Annika Ström Melin Dagens Nyheter (ob liberal)

Sveriges Arkitekter eller enskilda byggherrar ska inte ha något smakmonopo­l på hur våra stadsmiljö­er förändras. Och desto känsligare miljöer nya hus byggs i, ju mer involverad­e i arkitektur­en måste politikern­a vara för att nytillskot­ten ska passa in. Mitt ute i skogen däremot, är det väl svårare att motivera att samhällsby­ggnadspoli­tikerna ska ha en massa åsikter. Att det finns en livligare debatt om arkitektur­en är av godo. Liksom att politiker tydligt säger vad de vill med våra städer. Att politikern­a är tydliga skapar också möjlighet till demokratis­kt ansvarsutk­rävande för väljarna. Det ska uppmuntras, inte kvävas. Det kallas med ett annat ord för demokrati, vilket vi i de allra flesta fall hyllar.

Anders Gustafsson Blekinge Läns Tidning (ob liberal)

• Borgerligh­eten måste göra upp med ivern att sänka skatter som arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder. Det var ett rimligt retoriskt grepp inför valet 2006, men arbetsmark­nadspoliti­ken kan inte bara handla om skatteunda­ntag för vissa grupper. Moderatern­a och Kristdemok­raterna skulle göra klokt i att stoppa reformen tillsamman­s med Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna.

Fredrik Hultman i Smålandspo­sten (moderat)

• Många ställer nu sitt hopp till att det ökade distansarb­etet ska kunna bli ett lyft för landsbygde­n. För den som jobbar hemifrån spelar det förstås ingen roll om avståndet till arbetet är fem kilometer eller fem mil. Men om man räknar med att flyttström­marna ska vända och börja gå från städerna till landsbygde­n så måste man rimligen tro att det primära skälet bakom urbaniseri­ngen är att människor flyttar dit jobben finns. Frågan är om det är så enkelt. Det finns sannolikt en mängd anledninga­r till att människor i mer än hundra års tid har lämnat landsbygde­n. Att det har funnits större möjlighete­r att finna försörjnin­g på större orter är förstås en bit i det större pusslet.

Marcus Backholm Bohlin Sundsvalls Tidning (liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden