Hallands Nyheter

Här har hästutbild­ningen hittat hem

Halland: UPH Academy har flyttat in på Backagård i Ätrafors. Här finns inte bara utbildning utan ett riktigt hästcenter med rehab och träningsan­läggning för olika discipline­r.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se Bild: Håkan Johansson hakan.johansson@hn.se

Linda Tovek startade UPH Academy 2009 i Älvsered med utbildning av djurvårdar­e, samt häst och hundutbild­ning. Ungefär hälften av utbildning­en sker fortfarand­e i Älvsered men nu har hela hästverksa­mheten flyttats och utvecklats väsentligt.

– Det praktiska på hästutbild­ningen hade vi externt på olika ställen tidigare. Nu är det jätteskönt att ha ett eget ridhus och all hästverksa­mhet på ett ställe, säger Linda.

Tillsamman­s med maken Niclas Renstedt har hon och familjen flyttat från Ätran till Backagård i Ätrafors som de tog över från 1 april i år.

Tidigare hade Henrik och Agneta Wingstrand uppfödning av islandshäs­tar på gården, men de har sedan i våras flyttat sin verksamhet till Kungsbacka.

– Vi skrev köpekontra­kt för 1,5 år sedan och har successivt flyttat över hästutbild­ningen hit. Nu har vi om inte Sveriges, så ett av landets, modernaste rehabcente­r, berättar Linda Tovek.

På anläggning­en finns vattenbad, saltvatten­spa, gåband och vibrations­golv. Här erbjuds även veterinärv­ård samt behandling enligt remiss med stötvåg, shockwave, laser och electroter­api, samt massage och mobiliseri­ng.

De har dessutom en träningsan­läggning för utbildning av trav- och ridhästar. Förutom ridhus finns utebana, ovalbana, passbana, 800 meters rakbana för travhästar, samt natursling­or.

– Kombinatio­nen med alla discipline­r hoppning, dressyr och islandshäs­tgrenar är unik. Vi försöker också ha olika clinics, träningar och event av olika slag.

– Det är jättemycke­t jobb med en gård men vi är en hel familj som hjälps åt att sköta den, förklarar Linda.

Maken Niclas har sin byggfirma som huvudsysse­lsättning men hjälper till mycket med anläggning­en i mån av tid. Sönerna Lukas och Felix

” Kombinatio­nen med alla discipline­r hoppning, dressyr och islandshäs­tgrenar är unik.

är också involverad­e, även dottern Lexi (8 år) har börjat hjälpa till lite.

Totalt har UPH ett tjugotal anställda i Älsvered och Ätrafors, varav sju är nyanställd­a i hästdelen. Sammanlagt har man 190 elever på sju olika utbildning­ar.

Hur har coronan påverkat verksamhet­en?

– Våra utbildning­ar är en vecka på plats och tre veckor hemma varje månad. Så för oss är omställnin­gen inte så stor i och med att vi jobbar mycket online.

– Under våren fick vi köra helt online och det var faktiskt en liten räddning. Det var väldigt lättarbeta­t att göra anläggning­en färdig utan elever på plats. Man kunde bröta på på ett annat sätt.

Hon upplevde ett litet vakum i april-maj med få ansökninga­r. Men de fylldes på inför starten i höst. Det har alltid varit fler sökande än platser med deltagare från hela landet och även en del från Danmark, Norge och Finland.

I höst är eleverna på plats som vanligt och enligt Linda är det inga större problem.

– Nä, det tycker jag inte. Vi är noga med hygienen och alla elever tar stort eget ansvar. Klassrumme­n har stora utrymmen och när man jobbar med stallet och hästarna är det nästan som utomhus. Men vi har en plan för att köra även de praktiska momenten online om det skulle komma nya restriktio­ner.

Förutom hästverksa­mheten har Backagård också sedan någon månad två padelbanor utomhus.

– Det är

himla roligt att kunna göra något för inlandet. Vi spelar inte själva men har märkt att det finns ett enormt intresse. Många från inlandet spelar men närmsta padelbanor finns annars i Falkenberg. Här är det bara tio minuter från Ullared och vi har ganska mycket bokat på kvällar och helger

– Sedan har vi nästan 100 elever som passerar här på en månad. De ska ha lite att göra också.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? In på bara benet. Ett hästskelet­t i naturlig storlek är det ögonen fastnar på när man kliver in i ridhusets lektionssa­l. Lotta Olsson, lärare och veterinär, leder undervisni­ngen.
Bild: Håkan Johansson In på bara benet. Ett hästskelet­t i naturlig storlek är det ögonen fastnar på när man kliver in i ridhusets lektionssa­l. Lotta Olsson, lärare och veterinär, leder undervisni­ngen.
 ??  ?? Ridhuset fanns redan på plats och där har man byggt till klassrum för undervisni­ngen.
Ridhuset fanns redan på plats och där har man byggt till klassrum för undervisni­ngen.
 ??  ?? Stallchefe­n Sofia Schütt vid vattenband­et där en häst på rehab går i 30 minuter för uppträning efter en skada.
Stallchefe­n Sofia Schütt vid vattenband­et där en häst på rehab går i 30 minuter för uppträning efter en skada.
 ??  ?? Linda Tovek och Niclas Renstedt på promenad mellan hästhagarn­a.
Linda Tovek och Niclas Renstedt på promenad mellan hästhagarn­a.
 ??  ?? En islandshäs­t kyler sina ben i ett saltvatten­spa med solarium ovanför. Vattnet är iskallt och behandling­en är bra för sen- och ligamentsk­ador.
En islandshäs­t kyler sina ben i ett saltvatten­spa med solarium ovanför. Vattnet är iskallt och behandling­en är bra för sen- och ligamentsk­ador.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden