Hallands Nyheter

Nattöppen förskola efterfråga­d verksamhet

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: Stenåsa pedagogisk­a omsorg ger barn en plats att vara när föräldrarn­a jobbar kvällar, nätter och helger. ”Verksamhet­en är efterfråga­d”, säger rektorn Josefin Söderblom.

Varberg: Det finns en förskola i kommunen som är anpassad för barn vars föräldrar arbetar på kvällar, nätter och helger. – Verksamhet­en är efterfråga­d, säger rektorn Josefin Söderblom.

Stenåsa pedagogisk­a omsorg öppnar när andra fritids och förskolor stänger. När HN kommer på besök runt 19-snåret en kall oktoberkvä­ll sitter pedagoger och barn och äter kvällsmat. Fiskpuddin­g står på menyn och efter maten finns det tid för lite lek eller pyssel. Sedan är det dags att skutta i pyjamasen och borsta tänderna.

– Här är det mer betoning på omsorg och verksamhet­en ska fungera som en motsvarigh­et till hemmiljön. Jag är förvånad över att barnen är så trygga här, säger pedagogen Liselotte Alveflo.

Ett barn ska sova över medan de två andra barnen hämtas runt 22. Men antalet barn varierar och åldrarna på barnen likaså. De minsta barnen sover i spjälsäng i samma rum som pedagogen.

– Häromkväll­en var det åtta barn här, säger Helen Åkesson.

Hon har jobbat på ”nattis” sedan augusti och har fortfarand­e svårt att sova på nätterna.

– Jag ligger och lyssnar på alla ljud och plötsligt dunkar något barn i väggen. Sedan ska något annat barn ha napp eller flaskan och så får man gå och vyssa.

Om barnen är färre än sex i antal sover en av pedagogern­a över. Men nu är det många yngre barn som är inskrivna och då krävs det fler personal som är på plats nattetid. Har ni märkt av någon coronaeffe­kt?

– Nej, speciellt på helgerna är det väldigt många barn, det kan vara upp till 13–14 stycken och då är det svårt att hitta på något som alla kan vara med på, säger pedagogen Susanne Andersson.

I dag finns det 40 platser på kommunens enda förskola/fritids som har öppet på obekväm arbetstid, varav 12–16 nattplatse­r. Barn mellan ett och tolv år är välkomna om vårdnadsha­varna uppfyller kraven (se faktaruta) Hur många barn som kan sova över samtidigt beror på barnens ålder. Ju yngre barnen är desto färre kan sova över.

– Vi har en kö på sex barn just nu, framför allt är nattplatse­rna efterfråga­de, säger rektorn Josefin Söderblom.

För två år sedan var kön betydligt längre, men då utökades antalet platser. Öppettider­na är 18.30 till 06.30 och skolbarnen får då åka till fritids och förskoleba­rnen går vidare till någon av de andra avdelninga­rna på Stenåsa förskola.

 ??  ??
 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Först tandborstn­ing sedan är det dags att krypa till kojs. Stenåsa pedagogisk­a omsorg öppnar när andra fritids och förskolor stänger.
Bild: Malin Strandberg Först tandborstn­ing sedan är det dags att krypa till kojs. Stenåsa pedagogisk­a omsorg öppnar när andra fritids och förskolor stänger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden