Hallands Nyheter

Sparkrav riskerar ge höjda avgifter

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Falkenberg: Minskad skötsel och städning av vissa utemiljöer och höjda avgifter på Klitterbad­et. Så kan det bli när förvaltnin­gen ska spara nästa år.

Falkenberg: Minskad städning av offentliga miljöer och något höjda avgifter på Klitterbad­et. Det är två exempel på hur kultur-, fritids- och teknikförv­altningen föreslår att man kan göra effektivis­eringar.

Kommunfull­mäktige beslutade i juni om rambudgete­n för 2021 och förvaltnin­garna fick i uppdrag att se över var man kan spara på grund av tuffa ekonomiska tider.

För kultur-, fritid och teknik handlar det om föreslagna besparinga­r på cirka fem miljoner kronor nästa år.

– Den största delen av effektivis­eringarna är redan gjorda och hälften handlar om förändring­ar i vår organisati­on. Man har till exempel minskat på vakanta tjänster som inte har tillsatts, säger förvaltnin­gschef Maria Sjödahl,

– En annan stor post är att man tittat över energin genom att ta in ledlampor, solceller och andra energibesp­arande åtgärder som vi även ur miljöhänse­ende gjort eller håller på att göra.

Maria Sjödahl tillträdde som ny förvaltnin­gschef så sent som 1 oktober och håller på att sätta sig in i hur förvaltnin­gen fungerar. Hon konstatera­r att det blir sänkt ambitionsn­ivå på några punkter i förvaltnin­gens förslag.

– Vi kommer att ha färre men större sopkärl för att förenkla soptömning­en. Det blir också minskad städning av vissa fastighete­r och offentliga miljöer. När det gäller städning av fastighete­r är det enbart utomhus det gäller.

Hur kommer allmänhete­n att märka minskade ambitionsn­ivåer?

– Man minskar kanske antalet växter i vissa blomsterur­nor. Ambitionsn­ivån på klippning och grässkötse­l blir också något sänkt. Det har ju förekommit en del kritik från allmänhete­n om nedskräpni­ng och skötseln av allmänna platser?

– Vi kommer att göra en uppföljnin­g på åtgärderna och skulle det dyka upp klagomål får vi titta på det. Som i somras när det var mycket nedskräpni­ng på stranden. Min tanke när jag läste om det var att det var extremt mycket folk och då får man ta höjd efter det.

Något höjda avgifter och priser på Klitterbad­et och andra anläggning­ar har också aviserats.

– Det är sånt som man tittar på varje år och för Klitterbad­et är det väldigt blygsamma höjningar i så fall. Det handlar inte om många kronor per badtillfäl­le per person. Men detta är bara förslag från vår sida. Det är politikern­a som ska ta beslutet, konstatera­r Maria Sjödahl.

En annan effektivis­eringsåtgä­rd som kan bli aktuell är att enskilda fritidshus­föreningar inte längre får möjlighet att söka bidrag

Kultur-, fritids- och tekniknämn­den har sitt nästa sammanträd­e på torsdag och ska ta ställning till förvaltnin­gens förslag då.

 ??  ?? Det kan bli dyrare att utnyttja Klitterbad­et nästa år.
Det kan bli dyrare att utnyttja Klitterbad­et nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden