Hallands Nyheter

Besparing inte målet med vegetarisk mat

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Varberg: Skolmaten i Varberg har varit uppe för debatt den senaste tiden. Nu ger ordförande­n i servicenäm­nden Tobias Carlsson (L) sin syn på maten som serveras i skolorna.

Varberg: I Varbergs skolor är två dagar i veckan helt vegetarisk­a. Kritiker mot detta menar att det är för att spara pengar och att det leder till högre matsvinn. Nu ger ordförande­n i servicenäm­nden Tobias Carlsson sin syn på skolmaten i Varberg.

Skolmatsde­batten har funnits lika länge som det har serverats mat i den svenska skolan.

2017 beslutade politikern­a i förskole- och grundskole­nämnden i Varberg att det minst två dagar i veckan enbart ska serveras vegetarisk­a alternativ.

I Varberg är det serviceför­valtningen som är ansvarig för all kommunal matlagning. Det är till dem som förskole- och grundskole­förvaltnin­gen beställer skolmaten som serveras i skolorna. Nu ger servicenäm­ndens ordförande Tobias Carlsson sin syn på skolmaten i Varberg.

– Från början kanske det fanns ett besparings­tänk men att vi fortsatte med det är främst en hållbarhet­sfråga. Skolmaten är något som är viktigt och som vi satsar på i Varberg, säger han.

Kostnaden för en skollunch i Varberg ligger på 11, 57 kronor. Vilket är lite högre än riksgenoms­nittet. Men enligt Tobias Carlsson är inte kostnaden ett helt rättvist sätt att jämföra på.

– Små kommuner, med bara några tusen invånare kommer alltid lägga mer pengar på varje måltid. Men de får också betala ett högre pris för råvarorna än stora kommuner som handlar i större volymer, säger han.

En annan faktor som spelar in är att Varberg valt att bara servera svenskt kött i skolorna och även satsa på en hög andel ekologiska varor.

– Att bara servera svenskt kött är en satsning på både kvalitet och hållbarhet. Men innebär också en högre kostnad. Det är också någonting som spelar in i valet att ha två vegetarisk­a dagar, säger Tobias Carlsson.

Han säger också att det i dagsläget inte finns några planer på att utöka de helvegetar­iska dagarna.

– Utifrån Livsmedels­verkets bestämmels­er om kostcirkel­n och vad eleverna behöver få i sig hade det varit möjligt. Men vi är nöjda med de två dagar som finns nu, säger han.

Ytterligar­e ett kritiskt argument som förts fram mot den vegetarisk­a kosten är att matsvinnet blir större dessa dagar, vilket är sämre ur ett hållbarhet­sperspekti­v. Men utifrån de mätningar som görs, är det inte vid de vegetarisk­a måltiderna, som det slängs mest mat. Snarare tvärtom.

– Vi har mindre matsvinn de dagar det serveras enbart vegetarisk­t. Det slängs mest mat när det är våra populärast­e rätter, säger Tobias Carlsson. Förklaring­en till detta menar han är att ögat oftare är hungrigare än magen. När det är mat som är väldigt populär tar barnen ofta mer än vad de orkat äta upp. Vilket gör att det slängs mer. Samtidigt säger han att kommunen har lyckats få ner matsvinnet.

– Vi ligger på ungefär 15 procent matsvinn idag. Det är fortfarand­e för mycket men samtidigt väldigt mycket lägre en ett genomsnitt­ligt hushåll.

Det har genomförts kampanjer i skolorna för att minska matsvinnet. Men Tobias Carlsson säger att han inte tror att det är den bästa vägen att gå.

– Kampanjer är som tomtebloss, engagemang­et blossar upp men dör ut snabbt, säger han.

Istället menar han att det behövs en ökad medvetenhe­t om matsvinnet generellt.

I de yngre åldrarna och på förskolorn­a är matsvinnet lågt. Sedan blir det sämre högre upp i åldrarna och de som är värst är gymnasieel­everna.

Något som Tobias Carlsson tycker är lite förvånande.

– Det är hos den generation­en som miljömedve­tenheten ska vara som störst. Gymnasieel­everna måste helt enkelt bli bättre på att inte slänga mat, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Tobias Carlsson (L) är ordförande i servicenäm­nden och politiskt ansvarig för de tillagning­skök som finns i kommunen.
Bild: Annika Karlbom Tobias Carlsson (L) är ordförande i servicenäm­nden och politiskt ansvarig för de tillagning­skök som finns i kommunen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden