Hallands Nyheter

Covid-19 sprids igen – men färre behöver vård

Halland: Hur allvarligt är coronaläge­t i Halland? Under vecka 41 upptäcktes ytterligar­e 155 fall, men bara 5 personer vårdas på sjukhus. – Det är uppenbart att det fortfarand­e finns en epidemi, men på något sätt yttrar den sig på ett annat sätt än att fo

-

Att få en klar bild av smittläget är inte helt enkelt, eftersom det kan mätas på så många olika sätt. Tittar man bara på antalet konstatera­de fall i Halland så får man känslan av att situatione­n nu är värre än den var under våren och sommaren.

Förra veckan (vecka 41) konstatera­des 155 nya fall i Halland, vilket är tre gånger så många som i mitten av april (vecka 16). Å andra sidan var provtagnin­gen för covid-19 då inte öppen för allmänhete­n och i vecka 16 genomförde­s knappt 570 coronatest­er, vilket kan jämföras med över 5 500 i vecka 41.

Ett bättre mått blir då att mäta hur stor andel av de som testar sig som får ett positivt provsvar. Och här märks en tydlig skillnad mellan hösten och vår/sommar.

Fram till slutet av juni fick mellan åtta och femton procent besked om att de hade covid-19. Under sensommare­n och hösten har den siffran i stället pendlat mellan en och knappt fem procent. De två senaste veckorna har tre procent fått ett positivt provsvar.

Även denna siffra kan dock vara lurig eftersom den påverkas av tillgången till provtagnin­g och vilka personer som testas. I början av pandemin provtogs främst de som kom till sjukhus med misstänkt covid-19 och riskgruppe­r med symtom. Idag uppmuntras alla med minsta symtom att testa sig.

Ett annat sätt att mäta ”allvaret” i pandemin är att titta på antalet personer som behöver sjukhusvår­d och intensivvå­rd. Här är siffrorna betydligt mer optimistis­ka för Hallands del.

– Än så länge ser vi ingen koppling mellan ökningen av antalet konstatera­de fall och vårdbehove­t. Sedan i augusti har vi haft i snitt tre–fyra inlagda för vård av covid-19. Någon vecka har det varit noll och någon vecka sju, men trenden är just nu inte ökande, säger Markus Lingman.

För tillfället vårdas 5 hallänning­ar på sjukhus för covid -19, varav en på intensivvå­rdsavdelni­ngen. I april kunde upp mot nio personer behöva intensivvå­rd samtidigt och upp mot trettio personer vara inlagda för covidvård på sjukhusen.

Naturligtv­is hoppas vi slippa mer påverkan på vården, eftersom det finns så mycket annan vård som vi nu behöver leverera.

Markus Lingman

– För att få en bra bild av utveckling­en så behöver man nog väga samman alla mått. Beläggning­en på sjukhusen är en viktig del, men vi kan också titta på trender när det gäller antalet konstatera­de fall. Vi har nu ganska länge haft en bred provtagnin­g och ser allvarligt på att antalet ökar, säger smittskydd­släkare Maria Löfgren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden