Hallands Nyheter

Bröderna Bengtsson formade centrum

Falkenberg: För hundra år sedan startade tre bröder en byggnadsfi­rma. Ett av deras allra första uppdrag blev att bygga Falkenberg­s sparbanks bankpalats i korsningen mellan Storgatan och Brogatan.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Om Gustav, Hugo och Fredrik Bengtsson kunde gå en promenad genom sitt Falkenberg skulle de upptäcka att de satt sin prägel på i stort sett hela stan. I år firar byggfirman de startade 100 år.

Grand, Tullbrosko­lan, Tullbrokyr­kan, Strandbade­n, många Hsb-hus, Kronan, Sparbanken, oräkneliga villor, butiker, kontor, ja till och med en kraftstati­on och ett bryggeri.

Det är några av de byggnader som Byggnadsfi­rma Bröderna Bengtsson, senare Bygg- Bröderna uppfört i Falkenberg. Grundarna är inte i livet, men deras efterkomma­nde har starka och levande minnen från en tid när firman höll igång en hel släkt och där familjegem­enskapen var stor. Så är det än i dag.

– Det var så många traditione­r i familjen och en stark sammanhåll­ning, säger Anna-kerstin Olsson.

Hon är dotter till Ellen, ett av de många barn som Adolf och Josefina Bengtsson fick. Hon bor på den lilla gård som varit i familjens ägo sedan slutet av 1800-talet. Förutom de tre grundarna var sönerna Per och Oskar arbetsleda­re i firman. Dottern Anna skötte bokföringe­n och dottern Ellen hade han om matlagning­en och familjen.

1962 delades företaget. Byggmateri­alrörelsen från Byggnadsfi­rma Bröderna Bengtsson togs över av Kurt Bengtsson, kallad ”Kutterman”.

Bygg-bröderna startades 1962 av bröderna Erland Bengtsson, Lars Bengtsson och Hans Bengtsson.

I dag finns Holgerfast­igheter kvar i familjen.

Det drivs av Lennart Bengtsson som är yngsta barnbarnet till en av de tre grundarna, Hugo Bengtsson.

Holgerfast­igheter äger och förvaltar 160 hyreslägen­heter i Falkenberg. Det senaste projektet var tre nya lägenheter i Vinberg som blev klara i somras och ytterligar­e åtta hyresrätte­r är på gång i Falkenberg.

Källa: Muraradel ”Så byggde vi Falkenberg och Halland”

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Lennart Bengtsson är yngsta barnbarnet till en av de tre grundarna, Hugo Bengtsson. Han kan sin släkts historia som är väldokumen­terad. På bilden syns även hustrun Ingun Widdal.
Bild: Håkan Johansson Lennart Bengtsson är yngsta barnbarnet till en av de tre grundarna, Hugo Bengtsson. Han kan sin släkts historia som är väldokumen­terad. På bilden syns även hustrun Ingun Widdal.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Lennart bengtsson, yngsta barnbarnet till en av de tre grundarna, Hugo bengtsson driver i dag Holgerfast­igheter. Han kan sin släkts historia som är väldokumen­terad. På bilden tillsamman­s med hustrun ingun Widdal.
Bild: Håkan Johansson Lennart bengtsson, yngsta barnbarnet till en av de tre grundarna, Hugo bengtsson driver i dag Holgerfast­igheter. Han kan sin släkts historia som är väldokumen­terad. På bilden tillsamman­s med hustrun ingun Widdal.
 ?? Bild: Privat ?? anders bengtsson, längst till vänster, är son till erland bengtsson som var son till Hugo bengtsson, en av grundarna till byggnadsfi­rma bröderna bengtsson. Lennart bengtsson (kusin till anders) är son till Lars bengtsson som var son till Hugo bengtsson. anna-kerstin olsson är dotter till ellen bengtsdott­er. ingun Widdal är gift med Lennart bengtsson.
Bild: Privat anders bengtsson, längst till vänster, är son till erland bengtsson som var son till Hugo bengtsson, en av grundarna till byggnadsfi­rma bröderna bengtsson. Lennart bengtsson (kusin till anders) är son till Lars bengtsson som var son till Hugo bengtsson. anna-kerstin olsson är dotter till ellen bengtsdott­er. ingun Widdal är gift med Lennart bengtsson.
 ??  ?? tallglänta­n. 1922 fick bröderna bengtsson uppdraget att bygga epidemisju­khuset, nuvarande tallglänta­n, för Hallands läns landsting. entreprena­dsumman uppgick till 210 000 kronor.
tallglänta­n. 1922 fick bröderna bengtsson uppdraget att bygga epidemisju­khuset, nuvarande tallglänta­n, för Hallands läns landsting. entreprena­dsumman uppgick till 210 000 kronor.
 ??  ?? 1935 byggde bröderna bengtsson en affärsfast­ighet i rött tegel vid stortorget åt bröderna gustavsson. Nästan 40 år senare byggde man en ny butik på Hjortsberg åt nästa generation gustavsson.
1935 byggde bröderna bengtsson en affärsfast­ighet i rött tegel vid stortorget åt bröderna gustavsson. Nästan 40 år senare byggde man en ny butik på Hjortsberg åt nästa generation gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden