Hallands Nyheter

Hållbara kläder är för dyra

-

Miljö. Både vår planet och människorn­a som bor på den påverkas av ohållbart mode, människorn­a som syr dina kläder – ofta kvinnor – jobbar i snitt 14 timmar per dag, 7 dagar i veckan och får otroligt dåligt betalt för det jobb de gör. Dessa kläder görs i stora mängder och i dåliga material, ofta är kläderna trendiga och det säljs många exemplar utav dem. Dock används dessa kläder endast ett fåtal gånger innan de antingen ligger och dammar i garderoben eller slängs.

Detta beror på den dagliga influensen av personer på sociala medier som visar sina kläder och då tänker många att ”så vill jag också se ut” och köper det billigaste alternativ­et för att uppnå den stilen. Alla blir påverkade av kläder och alla uttrycker sig på ett eller annat sätt genom vad man har på sig för kläder. Företagen väljer att ha sina fabriker i fattiga länder för att där är lagarna annorlunda och de kan komma undan med så mycket mer.

Men hållbara kläder går knappt att få tag på och de är dyra. Om vi inte löser problemet kommer dessa arbetare fortsätta ha dåliga arbetsförh­ållanden och klimatet kommer fortsätta försämras ännu mer vilket det verkligen inte får. De som syr våra kläder har också liv och hela deras liv ska inte gå ut på att de ska sitta och sy trendiga plagg som kommer att säljas för någon hundralapp och sedan endast användas några enstaka gånger. För återigen, de plagg som säljs så billigt är ofta trendiga och trender håller inte länge.

För att lösa detta kan företag som säljer de mer hållbara alternativ­en av mode försöka göra det mer tillgängli­gt för alla. Jag förstår att det kostar mer att göra kläderna men för att fler ska köpa dem behövs en sänkning i pris. Dessutom vill jag uppmana människor att handla mindre och handla mer begagnade kläder på till exempel Röda Korset.

My Gunnarsson

 ?? Bild: Wiktor Nummelin/tt ?? Företag som säljer de mer hållbara alternativ­en av mode försöka göra det mer tillgängli­gt för alla, tycker insändarsk­ribenten.
Bild: Wiktor Nummelin/tt Företag som säljer de mer hållbara alternativ­en av mode försöka göra det mer tillgängli­gt för alla, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden