Hallands Nyheter

Riskgruppe­r och äldre får förtur till vaccin

- Jan Stohr

Halland: Regionen hoppas nå 75 procent av personer som är i riskgruppe­rna och över 65 år när årets vaccinatio­n mot säsongsinf­luensan drar i gång.

Förra året valde 55 procent av hallänning­ar över 65 år att vaccinera sig mot influensan. Det var två procentenh­eter högre än genomsnitt­et i riket. I år spänner Region Halland bågen betydligt hårdare och hoppas att 75 procent ska välja att ta sprutan.

Statistike­n visar att vaccinerin­gen ger ungefär 60 procents skydd mot att insjukna över huvud taget. Och för dem som ändå blir sjuka minska risken att få lunginflam­mation med omkring 30 procent, medan risken att dö av följder av influensa minskar med 40 procent.

– För att vara förebyggan­de sjukvård har vaccinatio­nen jättestora effekter. Vaccinet är väl beprövat och säkert, konstatera­r Anders Åkvist, regional chefläkare.

Årets vaccinatio­nskampanj är förändrad på flera punkter för att undvika onödiga smittriske­r. Alla måste exempelvis boka tid i förväg via 1177 på nätet. Den som inte kan göra det kan få hjälp via telefon av sin vårdcentra­l att boka en vaccinatio­nstid.

Vaccinerin­garna inleds den 3 november för personer i riksgruppe­rna och för dem över 65 år. De får vaccinatio­nen gratis.

När vaccinerin­gen sedan övergår till att också omfatta alla övriga hallänning­ar får de räkna med att biträdande smittskydd­släkare

betala 280 kronor för sticket och ytterligar­e 60 kronor för vaccinet.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att motverka trängsel och ska anpassa mottagning­arna och i väntrum, det ska vara så säkert som möjligt att komma och vaccinera sig. Därför är det också viktigt att man kommer i tid, säger Anna Rundberg, chef för Närsjukvår­den i Halland.

Samtidigt kommer 4 500 hallänning­ar som vårdas av hemsjukvår­den eller de 3 100 som bor på särskilda boenden att erbjudas att vaccineras i sina hem.

– Vi jobbar på olika fronter för att man ska kunna bli vaccinerad på ett säkert sätt, beskriver biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren.

Hittills verkar säsongsinf­luensan vara måttlig. Rapporter från de länder på södra halvklotet som har sin säsongsinf­luensa nu pekar på att färre insjuknat. Men det går trots det inte att dra en säker slutsats att det kommer att bli likadant här.

– Vi kan inte räkna med det. Vi måste rusta oss för och skydda oss mot en influensas­äsong som kan bli hur som helst. Det vi tittar på är vilka typer av influensor som cirkulerar, men vi kan ändå inte lita på det. Det är minst lika viktigt i år att vaccinera sig, säger Maria Löfgren.

Vaccinmode­llen är framtagen utifrån en internatio­nell sannolikhe­tsbedömnin­g av vilka influensas­tammar det är som sprids just det här året.

– För ett par år sedan såg vi att det var ett vaccin som inte var jättebra mot den stam som cirkulerad­e mest och då hade vi en hårdare influensas­äsong, beskriver Anders Åkvist.

Om det blir som det varit på södra halvklotet är det influensa A, H1N1, som blir den dominerand­e influensas­tammen.

– Men det blir troligen så att vi kommer att ha flera influensas­tammar som cirkulerar den här säsongen. Så var det även förra året, säger Maria Löfgren.

En sammanfatt­ning av förra årets influensa visar att det var en förhålland­evis mild säsong med ganska få fall, med en topp av antal sjuk under vecka tio.

– Sedan dök det fullständi­gt i samband med att vi fick råd och rekommenda­tioner om hur vi kunde hindra covidsmitt­spridning. När man började gå ut med vikten av stanna hemma, hålla avstånd och tvätta händerna såg vi en markant effekt på influensas­pridningen, säger Maria Löfgren.

Det är minst lika viktigt i år att vaccinera sig.

Maria Löfgren,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden