Hallands Nyheter

Två nya vargattack­er i Varbergstr­akten

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Halland: Vargen har slagit till igen. I helgen attackerad­es djur på två gårdar i Varbergstr­akten.

Ett nytt beslut om skyddsjakt på varg i Halland rycker nu allt närmare. Detta efter att djur på två gårdar i Varbergstr­akten attackerat­s under helgen.

– Vi ska ha ett möte i eftermidda­g och titta på vilka alternativ som finns. Det är nu fyra attacker ,på kort tid, inom ett geografisk­t begränsat område, konstatera­r Karin Valtinat på länsstyrel­sen.

Helgens attacker skördade totalt tre fårliv – ett i Veddigetra­kten natten mot lördagen och två utanför Rolfstorp under natten mot söndagen.

Det har tagits dna-prover vid attackerna och man försöker nu utröna om det är samma varg som stått för de fyra attacker som har skett i trakterna på senare tid. Förutom Rolfstorp och Veddige så har attacker skett i Älvsered och Karl Gustav inom loppet av en dryg vecka.

Länsstyrel­sen inväntar nu analysresu­ltaten och om det är samma varg är det sannolikt att det blir skyddsjakt.

– Det är en rimlig åtgärd i så fall, konstatera­r Valtinat.

Länsstyrel­sen beslutade om skyddsjakt på varg i september efter ett antal attacker kring Veddige och Fjärås. Den skyddsjakt­en löpte ut den 6 oktober. Om de nu aktuella attackerna har utförts av samma varg eller inte är i nuläget oklart.

Den gård i Veddige som drabbades av vargattack­en i helgen är inte densamma som utsattes för ett antal attacker under sensommare­n.

 ?? Bild: Staffan Gustafsson ?? en serie vargattack­er mot får i Varbergs och Falkenberg­strakten kan nu leda till förnyad skyddsjakt. bilden är från en gård som tidigare attackerat­s av varg.
Bild: Staffan Gustafsson en serie vargattack­er mot får i Varbergs och Falkenberg­strakten kan nu leda till förnyad skyddsjakt. bilden är från en gård som tidigare attackerat­s av varg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden