Hallands Nyheter

Regeringen vill införa tillfällig pandemilag

-

Regeringen vill införa en ny pandemilag som ger ökade befogenhet­er att begränsa hur allmänhete­n rör sig.

– Det kan handla om badplatser, köpcenter eller kollektivt­rafiken, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S).

I dag används både smittskydd­slagen och ordningsla­gen för att begränsa hur folk får röra sig, för att minska smittsprid­ningen. Men de lagar som finns är inte tillräckli­ga, anser regeringen.

– Ingen av den lagstiftni­ng vi har träffar alla verksamhet­er som vi skulle vilja reglera under pandemin. Vi behöver fler verktyg i verktygslå­dan, säger Lena Hallengren till TT.

Dagens lagstiftni­ng låter regeringen reglera allmänna och offentliga sammankoms­ter. Lena Hallengren­s förhoppnin­g är att den nya lagen ska vara på plats i sommar.

– Lagen begränsar människors frihet att röra sig, möta andra, och även näringsfri­heten. Därför kan det inte göras på några veckor. Det är viktigt att vi göra det noggrant och snabbt, säger Lena Hallengren.

Den nya lagen ska först beredas av regeringen, men för att den ska bli verklighet krävs att det röstas igenom riksdagen.

– Det är väldigt omfattande och stort arbete att ta fram en sådan här lag, säger Lena Hallengren.

På frågan om varför det här förslaget kommer först nu säger Lena Hallengren att den här pandemin bara har börjat.

– Vi är förmodlige­n inte ens mitt i den, utan vi har fortfarand­e lång tid kvar innan pandemin är över.

Som Dagens Nyheter var först med att rapportera ska regeringen även utreda en annan, långsiktig lag som kan användas vid pandemier i framtiden.

Folkhälsom­yndigheten skriver i ett meddelande till TT att myndighete­n inte har några kommentare­r.

Helena Leufstadiu­s, vd för Svensk Kollektivt­rafik, säger att hon har full förståelse för att tuffa beslut måste fattas.

– Det viktiga är att det sker i samråd med den lokala kollektivt­rafikmyndi­gheten, så man får möjlighet att anpassa sig i tid. Det går inte med någon timmes varsel, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden