Hallands Nyheter

Ekonomiska tips och varningar inför äktenskape­t

Att säga ja till varandra förändrar livet, även juridiskt och ekonomiskt. Därför kan det vara bra att tänka efter – innan ni trär ringarna på varandras fingrar. GP har tagit hjälp av experter för att ta fram de bästa ekonomiska tipsen inför ett bröllop.

-

I fjol gifte sig 48 481 personer i Sverige. Med giftermåle­t kommer en rad saker att beakta, inte minst ekonomiska och juridiska.

Finansiera festen rätt: Ett bröllop blir lätt en dyr historia. För att undvika att utgifterna skenar rekommende­rar Susanne Eliasson, privatekon­omisk analytiker på SEB, att man gör prioriteri­ngslista.

– Gör en lista på vad som är viktigast för att ni ska få ett lyckat bröllop och hur mycket det får kosta. Därefter kan man göra en budget och lägga upp ett sparande.

Att låna pengar för att bekosta den stora dagen är något som Susanne Eliasson starkt avråder.

– De pengarna bör man ha sparat ihop. Det gäller att rätta munnen efter matsäcken.

Hindersprö­vning: Innan bröllopet måste man ansöka om en hindersprö­vning hos Skatteverk­et som kontroller­ar att båda parterna är ogifta, är gamla nog och inte är nära släkt med varandra. Intyget på hindersprö­vningen och medföljand­e vigselinty­g är giltiga i fyra månader och lämnas till vigselförr­ättaren.

Till Skatteverk­et vänder man sin även om man önskar byta efternamn i samband med vigseln.

Äktenskaps­förord: När man gifter sig blir all egendom, både sådant man äger innan och sådant man köper under äktenskape­t, giftorätts­gods. Det innebär i händelse av en skilsmässa att allt båda makarna äger delas lika – oavsett vem det tillhörde innan äktenskape­t.

– Det blir en hälftendel­ning av nettoförmö­genheten. Undantaget gäller enskild egendom, vilket är det som bara tillhör dig och inte ingår i en eventuell bodelning. Vill makarna avtala bort giftorätte­n behövs ett äktenskaps­förord. Man kan även fått egendom via gåva, testamente med villkor att den ska vara enskild, säger Susanne Eliasson.

Mellan åren 2012 och 2019 ökade andelen gifta par med äktenskaps­förord med 30 procent, och i fjol registrera­des rekordmång­a 13 390 nya äktenskaps­förord.

Äktenskaps­förord kan skrivas både inför och under äktenskape­t. För att äktenskaps­förordet ska vara giltigt måste det vara skriftligt, underteckn­at av båda makarna och registrera­t hos Skatteverk­et.

– Det går alltid att ändra avtalet, men varje gång man skriver ett nytt måste det registrera­s hos Skatteverk­et, säger Susanne Eliasson.

Lägg upp ekonomin: Hur man lägger upp sin privatekon­omi och sparande är huvudsakli­gen frågor om tycke och smak. Medan gifta par traditione­llt sett brukar ha delad ekonomi, väljer allt fler makar att ha helt eller delvis separat ekonomi.

– Om man bestämmer sig för att ha helt separat ekonomi skriver man ett äktenskaps­förord, säger Susanne Eliasson.

Hon betonar vikten av en jämställd privatekon­omi.

– Det visar att man värnar om att båda partner har förutsättn­ingar att klara sig själv och har en ekonomisk trygghet utöver det man har gemensamt, säger hon.

Emelie Gärde, jurist på Familjens Jurist i Göteborg, påpekar att man även bör se över sitt individuel­la pensionssp­arande.

– Pensionssp­arandet är lite av en djungel, men slarvigt sett brukar vi säga att den pension du kan styra över ska ingå i bodelninge­n. Pension du inte själv styr över, exempelvis tjänstepen­sion, ingår som huvudregel inte. Det är många som får en smärre chock när de inser det, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden