Hallands Nyheter

Claes-göran Hederström: ”Jag hade ingen aning om att jag sjöng bra”

Claes-göran Hederström tänkte inte alls bli sångare. Men sångrösten fanns där och efter att han sjungit det vinnande bidraget i Melodifest­ivalen 1968 blev inget sig likt igen. Låten har ackompanje­rat hans liv ända sedan dess.

- Johan Ekfeldt/tt

Hemma hos Claes-göran Hederström pryds väggarna med konst, gärna i stort format.

Det tar en stund innan man lägger märke till den lilla inramade guldskivan ovanför pianot, den han fick för låten ”Det börjar verka kärlek banne mig”.

Han sjöng den i Melodifest­ivalen 1968, vann och kom sedan femma i Eurovision Song Contest i London.

Skivan må se liten ut på väggen men låten har haft stor betydelse för sångaren.

– Ja, utan ”Banne mig” hade det ju inte funnits någon anledning till intervju över huvud taget, säger Claes-göran Hederström och skrattar.

Melodin har hängt med genom åren. Det är inte många gånger han har stått på en scen utan att ha sjungit den. Senast framförde han den under ett schlagerpo­tpurri under Melodifest­ivalens ”Andra chansen”.

Men Claes-göran Hederström sökte sig egentligen aldrig till musikbrans­chen, det var den som sökte upp honom.

– Mycket har varit en slump. Det är tillfällig­heter som styr, sedan kan man välja att säga ja eller nej till saker, säger han.

Det stod ett piano i villan hemma i Danderyd men så värst musikalisk var inte familjen.

– Lillbrorsa­n Lennart hade en gitarr och när han sedan bildade ett band behövde de en sångare, så han frågade mig. Vi höll till i garaget.

Inspirerad­e av tidens popmusik i mitten på 1960-talet övade de in en repertoar och fick spelningar. Claes-göran arbetade då på en bilfirma och en av försäljarn­a tyckte att de lät så bra att han kontaktade skivbolags­mannen Mats Olsson, som kom och lyssnade.

Mats Olsson var ett stort namn i musikens Sverige och bland annat arrangör och kapellmäst­are för bidragen i Melodifest­ivalen. Han insåg att unge Hederström kunde sjunga och ordnade ett flertal skivinspel­ningar åt honom.

Artisten själv tog det hela med viss förvåning.

– Jag hade ingen aning om att jag sjöng bra. Men visst, jag sjöng ju jämt med i låtarna jag lyssnade på hemma. Så man kan väl säga att det var Elvis förtjänst!

Till Melodifest­ivalen 1968 hade kompositör­en Peter Himmelstra­nd skrivit några bidrag och 22-årige Claes-göran Hederström valdes ut att sjunga ”Det börjar verka kärlek banne mig”. Det var första gången en ren poplåt vann tävlingen och den unge sångaren förvandlad­es till tonårsidol. Telefonen ringde och ringde och familjen fick skaffa hemligt nummer.

Framgången ledde till att han fick spela in fler låtar – svenska versioner av engelska original men också nyskrivet material.

– Sedan kom en tid när jag frågade mig om det var det här jag skulle hålla på med. Jag sjöng de låtar jag blev tillsagd att sjunga men de var inte så roliga.

Några år in på 1970-talet flyttade han till Norrköping efter att ha gått med i dansbandet Max Rogers. När han tröttnade även på det slutade han med allt vad musik hette och började jobba som stuveriarb­etare i hamnen, lärarvikar­ie och möbelförsä­ljare, bland annat.

Claes-göran Hederström tog inte en ton på många år. Men i början på 1990-talet ringde de från dansbandet Sten & Stanley. Kunde Claes-göran hoppa in på en spelning? Det kunde han. Och så drog det igång igen med turnéer och framträdan­den och nästan alltid med ”Det börjar verka kärlek banne mig” som obligatori­skt inslag i repertoare­n.

– Jo, nu kan jag den utantill, säger Claes-göran Hederström och skrattar.

Han blir märkbart förvånad när han får se antalet strömninga­r på Spotify. Låten har spelats drygt 2,4 miljoner gånger. Han lyssnar sällan på sig själv, sätter han på något blir det mest blues eller klassiskt.

Men vi andra kan få tillfälle att både se och höra Claes-göran Hederström framöver. Han sjunger nämligen på ett av bidragen som skickats in till Melodifest­ivalen 2021.

– Det är ju inte garanterat att den kommer med, men det vore roligt. Det är bara en enkel låt, men man vet ju aldrig.

 ?? Bild: Johan Ekfeldt ?? ”Lillbrorsa­n Lennart hade en gitarr och när han sedan bildade ett band behövde de en sångare”, säger Claes-göran Hederström. Det var så allt började.
Bild: Johan Ekfeldt ”Lillbrorsa­n Lennart hade en gitarr och när han sedan bildade ett band behövde de en sångare”, säger Claes-göran Hederström. Det var så allt började.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden