Hallands Nyheter

Tilde Johansson utsatt för cyberattac­k: ”Jag fick panik”

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Friidrotta­ren Tilde Johansson är bedrövad. Hennes konto på Instagram har blivit hackat. – Det är läskigt att någon tagit det. Jag har ingen kontroll över det, de kan göra vad de vill, säger hon.

Tilde Johansson är en av Sveriges mest lovande idrottare. Hon är populär och hade precis nått 10 000 följare på Instagram. Men i samma veva blev hon hackad, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Det var förra helgen och då när jag kommit upp i 10 000 följare kom ett direktmedd­elande med en länk där man kunde få en blå bock för ett officiellt konto. Det var söndag, sent och jag var trött, men jag tryckte på den länken innan jag gick och lade mig. Sedan när jag vaknade på måndag morgon så var det borta, berättar Tilde Johansson.

– Jag fick panik. Man fattade ingenting. Vad gör jag nu? Jag försökte ringa till alla jag känner, fortsätter hon.

Tilde Johansson har försökt komma i kontakt med Instagram och Facebook, men hittills har hon inte fått något gensvar.

– Jag har ”bara” 10 000 följare, men det är mycket för mig, även fast jag inte har flera hundratuse­n följare hoppas jag att Instagram kan prioritera en mer.

Johansson har också hört av sig till bloggare och influenser­s som blivit hackade och hört hur de har löst det och fått råd.

– Vara på Instagram mycket och komma i kontakt med en fysisk person, men det är verkligen inte lätt, suckar hon.

Kontot ”tildejohan­sson5” dök upp en stund under förra måndagen, men Tilde kunde inte komma in på det.

– Alla mina bilder och följare var kvar, men jag kom inte in. Sedan på kvällen vid nio hade namnet på kontot ändrats (”io_extracts”) och då bad jag alla att anmäla kontot. Efter en timme försvann det igen och sedan dess är det borta.

För Tilde är det viktigt att synas i sociala medier. Inte minst för hennes sponsorers skull.

– Så klart om det skulle finnas nu så är det inte bästa perioden när det inte är några tävlingar och sådant. I värsta fall får jag starta ett nytt konto. Jag kommer ge det en chans att försöka få tillbaka det. Det kan ta lång tid att få tillbaka mina följare och alla mina (181) bilder. Det blir ju som en dagbok.

 ?? Bild: Fredrik Karlsson/bildbyrån ?? Tilde Johansson hade nått 10 000 följare på Instagram. Då blev hennes konto hackat.
Bild: Fredrik Karlsson/bildbyrån Tilde Johansson hade nått 10 000 följare på Instagram. Då blev hennes konto hackat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden