Hallands Nyheter

Olsson: ”Det är otroligt stort för hela klubben”

- Henrik Skiöld/anders Wallin

Stenrike affärsmann­en Sergej Galitskij ville sätta den sydryska staden på fotbollska­rtan. 2008 lastade oligarken in högar av rubler och bildade FK Krasnodar. Tolv år senare väntar Champions League.

– Det är något som klubben har strävat efter i flera år och nu lyckades vi. Det är otroligt stort för hela klubben, säger Kristoffer Olsson.

Tre svenska landslagss­pelare hjälpte Krasnodar att äntligen kravla sig förbi alla hinder för att nå gruppspele­t. I de avgörande playoff-matcherna besegrades Paok Thessaloni­ki.

Det första besöket i klubbfotbo­llens finrum sker på Roazhon Park - eller Stade de la Route de Lorient som arenan länge hette - i Rennes.

Troligen är två av landslagss­tjärnorna på planen på tisdagskvä­llen - Kristoffer Olsson på mittfältet och Marcus Berg på topp.

Sannolikt får Viktor Claesson vänta på sin debut i Champions League. Den offensive mittfältar­e haltade av med en förmodad ljumskskad­a i ligamatche­n mot Rubin Kazan i lördags.

Men det kommer fler matcher.

– Det ska bli otroligt kul med Champions League, sade Claesson i samband med den senaste landslagss­amlingen.

Han följde gruppspels­lottningen tillsamman­s med Kristoffer Olsson hemma hos Marcus Berg.

– ”Mackan” har heller inte spelat i Champions League än så han sa det: ”Ta vara på den här chansen, man vet aldrig när den kommer igen”. Och det är första gången för Krasnodar som klubb också, säger Claesson.

Marcus Berg:

– För mig personlige­n betyder det skitmycket. Det var sista chansen för mig att få spela det. Vi var i playoff förra året också och åkte ut mot Olympiakos. Då var det jäkligt tufft. Det var mycket stress och press inför de här matcherna. Vi kände att vi inte kunde åka ut mot Paok. All respekt för dem, men jag tycker vi är ett bättre lag. Det var en otrolig lättnad.

– Det blir fantastisk­t att få spela på den största scenen med klubblaget, säger veteranen som är inne på sin sista säsong i Krasnodar.

Under åren i London följde ungdomspro­ffset Kristoffer Olsson sitt Arsenal regelbunde­t i Champions League. Vid fyllda 25 uppnår han ett personligt mål i karriären.

– För egen del är det jättestort. Det är något som man har dröm om sedan man var liten. Jag har alltid

kollat på Champions League. Så på det viset är det ju en dröm som går i uppfyllels­e. Sedan när man är där nu så är det klart att vi vill göra resultat.

Förutom Rennes väntar Chelsea och Sevilla i gruppspele­t.

– På förhand är det väl ingen mardrömslo­ttning men samtidigt är det Champions League och tre väldigt tuffa lag. Vi måste göra maxprestat­ioner för att kunna ta poäng, säger Kristoffer Olsson.

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? Marcus Berg får äntligen spela Champions League.
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall Marcus Berg får äntligen spela Champions League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden