Hallands Nyheter

Fängslande från första till sista sidan

-

Ungdom

Camilla Sten Bergtagen Rabén & Sjögren

Det är väl så att skriver man en historia som utspelar sig i Mellansver­ige i natur- och skolmiljö med ockulta inslag får man finna sig i att ens bok jämförs med Mats Strandberg­s och Sara Bergmark Elfgrens “Cirkeln”. Camilla Stens “Bergtagen” är första delen i en trilogi, den också. Och det är lika bra att säga direkt att den här boken inte når riktigt samma litterära komplexite­t, men den är oerhört spännande. Jag är fängslad från första till sista sidan och inte så lite frustrerad över att sådana här böcker inte publiceras som tv-serier, en hel säsong i taget.

Berättelse­n utspelar sig i den fiktiva byn Järvhöga i Jämtland, med parallella handlingsf­örlopp i nutid och femtio år tillbaka. Centrum är den gamla internatsk­olan Läroverket, en av Sveriges äldsta skolor, som grundats på 1700-talet av traktens ledande, för att inte säga allsmäktig­a familj. Erlanders har fingret med i spelet när det gäller det mesta, visar det sig.

Men kan de verkligen ligga bakom alla försvinnan­den i den täta skogen som omgärdar orten - alla de unga gossar och män som under sekler gått ut i det vilda och aldrig återvänt, och som man aldrig talar om? Finns det bäring för de gamla sägnerna om hur människor blir bergtagna?

Internatel­even Emil och Julia som går på stadens kommunala gymnasium nystar i gamla tider, och det gör de bra. Sten formar deras personligh­eter mycket fint; det är lätt att engagera sig i deras inre strider och hur deras respektive känsloliv griper in i mysteriern­as olika trådar. Skriv fort nu, Camilla Sten, jag väntar otåligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden