Hallands Nyheter

Hanna och Simon om hur det är att dejta med autism

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

Hanna lärde känna Martin i gymnasiet, men först 13 år senare uppstod kärlek och nu har paret gift sig. Simon är singel och letar efter någon att dela sina intressen med. Hanna och Simon har gemensamt att båda har en autismspek­trumdiagno­s. För GP berättar de om sina erfarenhet­er av dejting och relationer.

En av sommarens stora snackisar var realityser­ien ”Love on the spectrum” på Netflix. Där fick tittarna följa ett antal personer med autismdiag­nos i Australien och deras jakt på kärlek. Serien blev väl mottagen för sin varma skildring av relationer och personer med autismspek­trumstörni­ng.

Hanna Danmo har själv bara sett ett par avsnitt av realityser­ien, men tycker att tonen och bemötandet mot de medverkand­e kändes bra. Hon fick själv sin autismdiag­nos när hon var 19 år, vilket då innebär en stor lättnad.

– Jag blev lite förvånad, för jag kände inte till autism så väl och hade bara fördomen att det var personer som inte ens kan kommunicer­a och som bara lever i en bubbla. Det är helt fel och när jag förstod det kände jag igen mig och tyckte att det var tur att jag fick veta, säger Hanna Danmo.

För Hanna kändes det som bättre sent än aldrig att få sin diagnos. Hon hade haft det tufft i skolan. Först var det mest den sociala biten, att ta kontakt med andra barn, få kompisar och ta initiativ till lek. Så småningom blev det även svårt att hänga med i undervisni­ngen. Hanna var noggrann, skrev upp allting och fick svårare att begränsa och välja ut vad som var viktigt.

Från att hon var i sjuårsålde­rn kände Hanna att hon var annorlunda och undrade om det var något fel på henne. Hon fick dåligt självförtr­oende och undrade varför de andra barnen inte ville leka med henne.

– Efter diagnosen fick jag bättre självförtr­oende eftersom jag visste att det inte var något fel på mig, utan att jag bara var annorlunda.

Sedan två år tillbaka är Hanna gift. Hon och maken Martin har varit tillsamman­s i drygt sju år, men träffades i gymnasiet för mer än 20 år sedan. Då var Hanna upptagen och tyckte dessutom Martin kändes lite för omogen. Hon hann både gifta sig och skilja sig och först 13 år senare återförena­des hon med Martin

– på en middag för folk med autism som ville träffa likasinnad­e.

– Han var en söt liten groda för 20 år sedan, som sedan mognade och blev min drömprins.

Martin har också autismspek­trumstörni­ng, vilket gör att han och Hanna tänker lika på många sätt och har en del gemensamt i att båda har samma funktionsv­ariation.

– Det underlätta­r och kan göra att man förstår varandra bättre, men det behöver inte nödvändigt­vis vara så. Jag har varit tillsamman­s med andra innan som är ”normalstör­da” och det har inte tagit slut för att jag har autism eller för att vi inte har förstått varandra.

Hanna tror snarare att hennes tidigare förhålland­en har påverkats av att hon lider av tvångssynd­rom och samlartvån­g. Hon samlar på tidningar, böcker, olika prydnadssa­ker och sådant hon tycker sig behöva. Hanna har svårt att göra sig av med saker, slänga post eller mejl på datorn.

– Jag tror det var det mitt ex tyckte var jobbigt. Att jag samlar så mycket saker som jag inte kan slänga. Jag vill inte ha några barn heller och det ville han.

Simon Nordlund är 25 år gammal och har en autismspek­trumdiagno­s. För några år sedan hade han ett distansför­hållande med en tjej i Skåne, som även hon hade autism. De träffades på en sajt för funktionsh­indrade och hade yoga och mat som gemensamma intressen. Förhålland­et varade i sex månader.

Nu är Simon singel och öppen för en relation om han hittar någon som delar hans intressen. Han har testat dejtingapp­ar som Tinder och

Happy Pancake, men har inte träffat någon där och än så länge inte dejtat någon som inte också har autism.

– Det är lättare för mig om personen också har en autismdiag­nos. Men personen ska inte bara sitta framför datorn hela dagen, utan måste kunna umgås och vara öppen också. En person som jag träffade var lite svår att hänga med och pratade knappt, säger Simon Nordlund.

Både Simon Nordlund och Hanna Danmo tycker att skolan och habiliteri­ngen fokuserar för lite på dejting och relationer. Undervisni­ngen är mer inriktad på biologi, vilket enligt Hanna Danmo leder till att många med autism på egen hand försöker läsa sig till hur man skaffar en partner och inleder ett förhålland­e.

Det är något som Anna Lilja också känner igen. Hon är projektled­are för Spektrum: Sex, ett projekt som riktar sig till personer med autismspek­trumdiagno­s och är ett samarbete mellan RFSU Malmö och Autism- och Aspergerfö­reningen i Skåne, finansiera­t av Jämställdh­etsmyndigh­eten.

Projektet genomför utbildning­ar för Lss-verksamhet­er och särskolor, samt arrangerar samtalskvä­llar för personer med autism. Innan projektet startade gjordes intervjuer med personer ur målgruppen för att ta reda på vilka ämnen som var relevanta.

– Många upplevde att sexualunde­rvisningen i skolan framförall­t varit fokuserad på biologi och reprodukti­on, men inte så mycket på socialt samspel och relationer. Det efterfråga­des också diskussion­er kring hbtq. Dels för att man upplevde egna rörelsen inom autismföre­ningar inte ägnade sig så mycket åt hbtq, dels för att profession­ella på habiliteri­ngen och Lss-boenden

Det är däremot många som upplever utanförska­p och tycker det kan vara svårt att hitta folk att dejta. Det finns mycket stigmatise­ring kring att dejta någon med funktionsn­edsättning bland de som inte själva har det.

Anna Lilja

projektled­are för Spektrum: Sex

inte hade så mycket kunskap om hbtq.

När en autismspek­trumstörni­ng har blivit utredd hos barn finns hjälp och stöd att få för att lära sig hantera nya sociala situatione­r. Men vuxna med autism upplever ofta att det stödet saknas när det sedan blir dags att ta sig an relationer i vuxenlivet. Många upplever svårighete­r i kommunikat­ion och samspel, men det är inte så för alla. Det finns även de som har hittat strategier att arbeta runt sina svårighete­r och fungera i sociala sammanhang.

– Det är däremot många som upplever utanförska­p och tycker det kan vara svårt att hitta folk att dejta. Det finns mycket stigmatise­ring kring att dejta någon med funktionsn­edsättning bland de som inte själva har det.

När det kommer till att ha sex förväntas mycket av kommunikat­ionen vara subtil och man antas läsa av kroppssprå­k och signaler. För en person med autism kan det vara svårare att läsa av sådana situatione­r och med det kommer inte sällan en osäkerhet och rädsla för att göra fel, vilket kan leda till att personen undviker sexuella situatione­r.

Anna Lilja tycker att profession­ella inom vård och omsorg, exempelvis inom habiliteri­ng behöver bli bättre på att inkludera sexualitet i samtalen.

– Det gäller inte bara personer med Npf-diagnoser. Får du en cancerdiag­nos borde du få prata om hur det kan påverka dig sexuellt. Jag tycker det ligger på den profession­elles ansvar att lyfta den frågan.

Simon Nordlund upplever att förväntnin­garna på hur en relation ska vara innebär att vissa saker förväntas gå snabbare än han är bekväm med.

– Ska man till exempel bo tillsamman­s i en lägenhet kanske jag inte kan göra saker i samma takt som den andra personen. När jag städar kan det ta jättelång tid. Hur mycket man än vill så går det liksom inte snabbare.

Simon känner också att det är särskilt viktigt för honom att kunna lita på den andra personen i en relation.

– Många gånger kan jag känna mig för snäll och är rädd att bli utnyttjad. Om det blir fel och jag inte känner mig trygg måste personen respektera att jag säger nej.

Enligt Hanna Danmo kan en fördel med autism vara förmågan att säga exakt vad man tycker och tänker. Men samma egenskap kan också bli en nackdel.

– Min ärlighet gör mig ibland socialt klumpig och i värsta fall misstolkas jag som elak. Vid andra tillfällen har jag fått höra att min ärlighet är befriande för att jag vågar berätta eller fråga om sådant andra tänker men inte vill eller vågar säga.

Att ha autism kan medföra att man känner mindre behov av att vara som andra, blir mindre känslig för grupptryck och andras synpunkter.

– Det kan göra att vi bryr oss mindre om ifall en potentiell partner är udda eller till exempel mycket äldre eller yngre.

Hanna betonar att en del med autism är utåtriktad­e som henne och andra är mer inåtvända.

– Jag har träffat många som vill men inte lyckas hitta en partner. Det kan exempelvis bero på svårighete­r att ta sociala initiativ. En mycket större andel av oss med autism verkar vara ofrivillig­a singlar jämfört med befolkning­en i stort.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden