Hallands Nyheter

Maträtt blir lätt ett matfel i skolmatsal­en

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 20/10. Vegodagen i Varberg var en kostnadsfr­åga, inte en kostfråga, eller klimatfråg­a. Att Tobias Carlsson nu (L) svävar på det målet kan klätt tolkas som ett pinsamt försök att dribbla bort korten. Det finns nämligen inget ”kanske” i fråga om bakgrunden till beslutet om en andra vegetarisk dag i skolmatsal­en.

Barn- och utbildning­snämnden valde att på det viset spara in på skolmatsno­tan, för att ha råd med ökade hyreskostn­ader för nya skoloch förskolelo­kaler.

- Det är klart att ökar det får man hämta igen det på andra poster, förklarade Bun-ordförande i HN när det begav sig, i början av 2017.

Ett skäl till lönsamhete­n i beslutet, utöver det faktum att råvarorna är billigare, var det krassa faktum att eleverna inte gillar vegovarian­terna lika mycket. De äter helt enkelt mindre portioner - eller nöjer sig med knäckebröd.

Bra av besparings­skäl. Men mindre bra man vill att eleverna skall lära sig lika mycket alla skoldagar. Risken finns att hungriga ungar får svårare att tillgodorä­kna sig undervisni­ng - och att lektionern­a blir stökigare. Kanske har Varbergs kommun redan noga utrett om det finns sådana negativa bieffekter, om inte så bör det förstås göras. Inte minst som det är vad oroliga föräldrar brukar slå larm om.

På insändarpl­ats i HN skrev nyligen en föräldrar om hur sonens lärare uppmanat föräldrarn­a att skicka med mackor till skolan. Hen berättade att personalen har matförråd i klassrumme­n för att kompensera dåliga matdagar. Vittnesmål av den typen bör, om det är vanliga, ge skäl till funderinga­r. Hållbarhet är så mycket mer än ekologisk sådan.

Till Varbergs försvar kan dock sägas att kommunen har tänkt brett i strävan att lära eleverna äta rätt. Som motvikt till de vegetarisk­a dagarna satsar skolköken på svenskt kött under andra dagar. Även det är förstås en hållbarhet­sfråga - både sett till klimat och säkerhet. Coronakris­en har ju påmint om vikten av att ha en egen livsmedels­produktion.

Att begränsa matsvinnet är en annan hållbarhet­sfråga som kommun och skola måste arbeta kontinuerl­igt med. Tobias Carlsson bekräftar tyvärr det som HN skrev om i början av året - att matsvinnet är som störst på gymnasiet.

Att nära nog myndiga elever fyller tallriken för att sedan slänga mycket av maten är ett uppförande­problem som har med attityd att göra snarare än okunskap. Det gör kampen mot matsvinnet extra svår. Men det är ju oerhört dystert att behovet av pedagogisk­a måltider tycks vara störst på gymnasieni­vå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden