Hallands Nyheter

Evelyn, 50, är inte den som ger upp

Lägenheten vi sitter i är nyrenovera­d med öppen planlösnin­g och modernt inrett. Evelyn Saw-kian Ooi pratar med glad röst, skojar gärna och har svårt att vara still. Nyligen fyllde hon 50 år.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Livets gång: Evelyn Saw-kian Ooi i Falkenberg är en av dem som står utan jobb på grund av pandemin. Men hon kan tänka sig att pendla långt för ett arbete.

Livet har ändrats mycket sedan Evelyn under sina första år bodde hos sin mormor och morfar i en by på den malaysiska landsbygde­n.

Hennes släkt tillhör den kinesiska delen av Malaysias befolkning.

När Evelyn var fem år flyttade hon med sin mamma till den pulserande huvudstade­n Kuala Lumpur.

Hennes mamma hade träffat en ny man. Evelyn fick tre småbröder.

– Det var stor skillnad att komma till Kuala Lumpur, det var ju en modern storstad. Som storasyste­r fick jag lära mig att ta ansvar. Jag gick i skola tills jag var 18 år, men fortsatte inte på universite­tet utan började jobba.

För drygt 20 år sedan, när Evelyn arbetade på ett kryssnings­fartyg med hemmahamn i Hongkong, träffade hon den svenske man som fick henne att lämna den asiatiska värmen för att en kall januaridag komma till honom i Falkenberg.

–Det var jättekallt. Det första vi gjorde var att åka till Gekås och köpa varma vinterkläd­er. Haha.

Evelyn som förutom kinesiska även talar flytande engelska trodde att hon skulle klara sig bra med det.

– Jag blev förvånad, för jag trodde att alla pratade engelska i Sverige, precis som vi i Malaysia pratade engelska, men så var det inte. Jag gick på SFI och lärde mig svenska.

Evelyn och hennes sambo fick två barn. Evelyn varvade utbildning­ar och olika jobb.

När hon var 38 och nyligen separerad började hon läsa Affärssyst­emprogramm­et vid Högskolan i Halmstad.

På grund av att barnens farföräldr­ar många gånger ställde upp som barnvakt var det möjligt.

– Det var svårt. Jag var nästan dubbel så gammal som de andra och passade inte in i gruppen. På första tentan fick man ha med sig läroboken och det förstod aldrig jag, jag tyckte att det var lite konstigt. Det var ju bara att översätta det som stod i boken som var på engelska. Sedan blev det vanliga tentor. Jag tog en kandidatex­amen i företagsek­onomi.

Evelyn har varit allt från sekreterar­e till butiksbitr­äde på Gekås, lärare i kinesiska och lageradmin­istratör. Förutom sin utbildning i ekonomi har hon läst IT Management vid Göteborgs Universite­t.

Samtidigt har hon engagerat sig både lokalpolit­iskt och ideellt. Bland annat har hon som centerpart­ist varit ersättare i Falkenberg­s kommunstyr­else och fullmäktig­e 2014-2018 och sedan 2018 är hon frivilliga­rbetare på Brohjälpen Second Hand i Falkenberg.

–I början var det svårt att lära känna människorn­a i Falkenberg. Och några landsmän har jag inte kunnat träffa eftersom jag är den ende från Malaysia i stan. Men i dag har jag hunnit få många olika vänner och jag träffar sedan fyra år tillbaka en man.

De börjar bli stora nu, barnen. Sonen som bor hos pappa i Glommen är 20 år och dottern är 15 år.

Evelyn som är friställd på grund av coronan funderar vad hon ska arbeta med. Hon hoppas få ett jobb där hon kan använda sin kandidatex­amen i företagsek­onomi och det kinesiska språket som hon vuxit upp med.

– Jag får inte ge upp. Jag är 50 år och har många år kvar att jobba. Och jag är en glad person som tycker om att lära mig nya saker. Jag kan pendla långt, till Göteborg i norr och söderut till Halmstad och kanske ända till Helsingbor­g. Flytta tillbaka till Malaysia tänker jag inte göra, mina barn är ju svenskar och har sitt liv här. Lämna dem kan jag absolut inte tänka mig nu.

 ??  ??
 ?? Bild: Lena Berglund ?? Evelyn Saw-kian Ooi bodde många år i Glommen innan hon flyttade till Falkenberg.
Bild: Lena Berglund Evelyn Saw-kian Ooi bodde många år i Glommen innan hon flyttade till Falkenberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden