Hallands Nyheter

Flera polisanmäl­da fall av misshandel på skola

Falkenberg: Fyra kvinnor berättar hur deras barn och barnbarn utsatts för misstänkt misshandel och mordhot på Skogstorps­skolan. Grundskole­chefen i Falkenberg berättar att problemet finns på fler skolor.

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: De senaste veckorna har polisen sett en ökning av anmälninga­r från föräldrar på Skogstorps­skolan i Falkenberg. Tre mammor och en farmor berättar om hur deras barn och barnbarn blivit utsatta för misstänkt misshandel och hot.

– Jag bara väntar på att någon ska dö. Min dotter vill inte gå till skolan, hon är livrädd. En morgon sade hon ”Mamma, tänk om de mördar mig”, berättar en av mammorna.

HN har träffat fyra kvinnor som valt att anonymt dela med sig av berättelse­r om när deras döttrar och barnbarn blivit utsatta för misshandel och hot på Skogstorps­skolan.

För en tid sedan blev en av mammornas döttrar påhoppad av två äldre tjejer som tog stryptag på dottern.

Efter händelsen kontaktade­s inte mamman av skolan, utan fick vetskap om den misstänkta misshandel­n på omvägar.

En annan mamma berättar hur hennes dotter försökte gå mellan och själv utsattes för slag, slit i håret och sparkar mot ansiktet.

– Hon lyckades ta sig därifrån och sprang från skolan men lärarna kontaktade inte mig. Borde inte det vara det första skolan gör när ett barn försvinner? Och dessutom är i chock efter misshandel.

Båda händelsern­a är polisanmäl­da.

Mamman hämtade sedan upp dottern som tagit sig till en anhörigs bostad i närheten. Därefter åkte de direkt till skolan. Dottern hade även tidigare tagit emot mordhot från andra elever viket mamman ansett att skolan inte tagit på allvar.

– Jag blev förbannad och tänkte att nu får det vara nog. Min dotter var livrädd och stannade i bilen med dörrarna låsta medan jag stormade in på expedition­en.

När hon kom in på expedition­en fick hon efter ett samtal med dotterns klassföres­tåndare träffa rektorn Maths Salo, som enligt mamman verkade stressad och mitt i att hantera händelsen.

– Han sade att han skulle återkomma när han hade mer informatio­n men det gjorde han aldrig.

– När min dotters pappa sedan pratade med skolan om händelsen hade de sagt att hon skulle sluta lägga sig i andras konflikter. Som om det var hennes fel att hon blev misshandla­d.

Föräldrarn­a menar att det länge funnits signaler som vittnat om den eskalering som syns i polisanmäl­ningarna. Den tredje mammans dotter har också blivit utsatt för misstänkt misshandel. Även denna är polisanmäl­d.

– Jag hade ett möte med en av rektorerna och fick ett väldigt gott intryck och känslan av att de skulle sätta in extra insatser för att hålla min dotter säker. Men sedan gjorde de ju ingenting.

Intrycket efter mötet blev att eleverna som låg bakom den misstänkta misshandel­n skulle bli avstängda.

Så blev inte fallet men mamman berättar att en lärare tryggat henne med att de skulle hålla extra koll på de inblandade i händelsen.

– Sedan visar det sig att de varit på henne varje dag med glåpord och hot. När jag pratade med lärarna om detta hade de inte märkt det. Då undrar man ju hur mycket koll de faktiskt har haft. Sen drabbades ju era barn bara några dagar senare, säger hon och nickar mot mammorna på andra sidan bordet.

Ann-charlotte Rundström är en av rektorerna på Skogstorps­skolan. Vad har ni gjort från skolans håll för att skydda dessa elever?

– Det är inte så mycket vi kan säga om detta med hänsyn till många inblandade elever. Det vi kan säga är att vi har ett intensivt arbete med kompetent personal som jag är väldigt nöjd med. Men jag är väldigt missnöjd över att det blivit såhär hotfullt och tråkigt för andra elever.

Mammorna och farmodern som valt att vända sig till HN tycker att skolans insatser inte har varit tillräckli­ga.

– Uppenbarli­gen räcker det ju inte eftersom detta hänt. Tänk att behöva gå till sin arbetsplat­s, som skolan är för barnen, och bli kallad för hora och allt vad det nu är. Jag hade inte gått till jobbet om det var så, men det valet har inte våra barn med skolplikt, säger farmodern.

Jag bara väntar på att någon ska dö. Min dotter vill inte gå till skolan, hon är livrädd. En morgon sade hon ”Mamma, tänk om de mördar mig”,

Mamman till en av eleverna

 ??  ?? Ann-charlotte Rundström, rektor Skogstorps­skolan, berättar om skolans förebyggan­de arbete mot mobbning.
Ann-charlotte Rundström, rektor Skogstorps­skolan, berättar om skolans förebyggan­de arbete mot mobbning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden