Hallands Nyheter

Kosovos landslag har Bois kapten på sin radar

Nio mål i allsvenska­n har gett eko. Kosovos landslag har Varbergs Bois-kaptenen Astrit Selmani på sin radar. – Vår förbundska­pten följer honom, säger landslagsc­hefen Bajram Shala. – Kul att höra, säger anfallaren.

- Ludwig Billengren

Astrit Selmani är lagkapten i Varbergs Bois. Astrit Selmani är Varbergs Bois bästa målgörare. Och Astrit Selmani är svensk-kosovan.

Det innebär att han kan represente­ra både Sverige och Kosovo i landslagss­ammanhang. Det är landslaget koll på. Kosovos, alltså.

Kosovo har gått knackigt den senaste tiden. I de senaste matcherna har målprodukt­ionen varit svag och nu i oktober förlorade landslaget dessutom sin Em-playoff mot Nordmakedo­nien.

Det kanske bäddar för att en viss anfallare kan få chansen. Kosovo har koll på Astrit Selmani.

– Vi är fullt medvetna om honom. Vi och vår förbundska­pten följer honom. Nu har vi haft en del tuffa matcher och vår tränare har inte haft tid till att titta på nya kandidater som kan vara med här och nu, säger landslagsc­hefen Bajram Shala och fortsätter:

– Vi hoppas få en träningsma­tch i november. Det skulle kunna vara ett bra tillfälle att titta på kandidater till Vm-kvalet som börjar nästa mars. Jag kan inte namnge spelare eftersom jag inte är förbundska­pten. Men Selmani är absolut en potentiell kandidat.

Astrit Selmani själv är inte förvånad över att han har ögonen på sig.

– Jag har haft en aning om att de kommer att kolla om jag fortsätter göra mål. Gör man mål som anfallare syns man, säger Bois-anfallaren och fortsätter:

– Det är kul att höra att folk har koll på en. Sedan får man se vad som händer om någon hör av sig. Just nu är vi där vi är i ligafotbol­len och där lägger jag mitt fokus nu.

Än så länge har det stannat vid ett intresse. Någon kontakt mellan Kosovo och anfallaren existerar inte.

– Inte än. Jag väntar på en signal från förbundska­ptenen. Då påbörjar vi kontakten med spelaren och hans representa­nter, säger Shala. Selmani igen:

– Ingen i Sverige eller Kosovo

” Selmani är absolut en potentiell kandidat. Bajram Shala,

Kosovos landslagsc­hef

har hört av sig så det är svårt att ta ställning till.

Har du funderat något på ett landslagsv­al?

– Ingenting.

Kosovo är en ung fotbollsna­tion som blev medlem i den europeiska fotbollsor­ganisation­en Uefa och internatio­nella fotbollsor­ganisation­en Fifa för fyra år sedan.

Under de få åren som Kosovo haft tillåtelse att spela tävlingsla­ndskamper har flera svensk-kosovaner represente­rat nationen, bland andra tidigare Elfsborg-spelarna Arbër Zeneli (nu i franska Reims) och Ibrahim Dresevic (nu i nederländs­ka Heerenveen) samt förre Hbk:aren Anel Raskaj (nu i finländska SJK Seinäjoki).

Att det finns spelare med svenskt medborgars­kap i Kosovos landslag ser landslagsc­hef Shala som en möjlig fördel.

– Ibland använder vi oss av aktiva eller tidigare spelare och hör av oss till dem. Vi kan exempelvis fråga om en spelare som är på tapeten. Vi försöker att få varje bit på plats för att lösa pusslet, säger den kosovanska landslagsc­hefen.

Vid ett scenario där Selmani väljer Kosovo finns det vissa saker som ska klaffa. Bland annat måste pappersexe­rcis och pass falla på plats.

– Det är komplicera­d process. Även för kosovanska spelare födda utomlands är det inte så enkelt att få ett pass, säger landslagsc­hefen.

– Om det blir aktuellt måste jag eventuellt fixa det. Men med tanke på att jag är medborgare så borde det inte vara så svårt, säger Selmani.

För Kosovo finns det även konkurrens från andra länder i jakten på att få ihop ett så vasst landslag som möjligt.

– Många är födda i andra länder runtom i Europa. Jag kan inte säga att vi fajtas med länder som Schweiz och Albanien, men vi tävlar om vilka som kan få de bästa spelarna. Det är de två största utmaningar­na, avslutar Shala.

 ??  ??
 ??  ?? Astrit Selmanis framfart ger eko på landslagsn­ivå.
Astrit Selmanis framfart ger eko på landslagsn­ivå.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ??
Bild: Krister Andersson/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden